FMI Instrumed

Nog voordat FMI Instrumed daadwerkelijk seriematig implantaten 3D print, merkt de toeleverancier aan de medische industrie dat de vraag sterk stijgt. Veel klanten kloppen in Schiedam aan, nu ze weten dat additive manufacturing als productietechnologie is toegevoegd aan het palet productietechnieken. Dat zegt Henk Jansen, directeur. FMI Instrumed was onlangs gastheer voor het 3D print seminar van Landré, specifiek gericht op 3D metaalprinten voor de medische sector.

 

FMI Instrumed heeft bij Landré een 3D metaalprinter van Concept Laser gekocht, waarmee sinds enkele maanden het productieproces gevalideerd worden. Binnenkort start in Schiedam de seriematige productie van rug- en andere orthopedische implantaten op deze metaalprinter.

 

Veel geleerd van Addlab

Henk Jansen stak niet onder stoelen of banken dat additive manufacturing nog lang geen plug and play technologie is. Daarom is voor FMI Instrumed de beslissing om in een shared facility als Addlab te stappen, een goede geweest. “Met de kennis uit Addlab hebben we onder meer de juiste selectiecriteria voor de aanschaf van onze eigen 3D metaalprinter kunnen definiëren. De grootste verrassing voor mij was dat in Addlab voor serieus geld een machine werd gekocht die niet geschikt was voor serieproductie.” Dat was de situatie drie jaar geleden. De M2 van Concept Laser waarmee FMI Instrumed nu gaat produceren, komt met twee laserbronnen al veel dichter in de buurt van wat serieproductie vraagt, onder meer vanwege de hogere productiviteit. Ook het QM Meltpool monitoring systeem draagt bij. De doorontwikkeling naar serieproductie is hard nodig, denken Henk Jansen en Ruben Wauthle, die aangetrokken is om de additive manufacturing afdeling op te zetten. Beiden merken dat de vraag naar 3D geprinte metalen componenten bij hun klanten sterk groeit, nu bekend is dat FMI Instrumed dit aanbiedt. Met name de porositeit die je met het ontwerpen voor metaalprinten heel goed kunt sturen, is voor medische toepassingen van grote betekenis. Ruben Wauthle ging in zijn presentaties uitgebreid in op dit aspect van ontwerpen voor 3D metaalprinten. Hij vergelijkt de porositeit die je met het design in het werkstuk aanbrengt met het ontwerpen van de Eifeltoren in Parijs. Ook die heeft een open structuur en kan bewegen, maar is desondanks zeer sterk.

 

Verdubbeling productiehal

FMI Instrumed gaat overigens verder uitbreiden, zo maakte Henk Jansen tijdens de bijeenkomst bekend. Er is met de gemeente overeenstemming bereikt over de bouw van een nieuwe hal naast de bestaande. Er komt 1000 vierkante meter productievloer bij. Deze uitbreiding is hard nodig, aldus Jansen. Want alle 3D geprinte werkstukken moeten ook nog nabewerkt worden. FMI Instrumed ziet additive manufacturing nadrukkelijk als een technologie naast de andere die men in huis heeft. De verspanende technologieën blijven noodzakelijk. De combinatie met additive manufacturing heeft de toeleverancier zelfs een sterkere marktpositie, is de overtuiging.

Lees in het 3D Print magazine van april alvast een artikel over FMI Instrumed. In een van de komende edities wordt verder ingegaan op de presentatie van Ruben Wauthle.

FOTO: Het 3D printteam van Landré samen met de medewerkers van FMI Instrumed.

 

1 gedachte over “FMI Instrumed: toenemende vraag naar 3D metaalprinten in medische industrie

Reacties zijn gesloten.

Pin It on Pinterest