laserclad

O.R. Lasertechnologie heeft een nieuw type nozzle ontwikkeld. Hiermee kan een AM 2.0 ready lasercladding installatie opgewaardeerd worden voor Direct Metal Deposition (DMD). Het repareren of modificeren van matrijzen verloopt hier 250 tot zelfs 330 procent sneller dan manueel lasercladden.

 

Draadnozzle wordt vervangen door coaxiale poedernozzle

 

Voor Direct Metal Deposition maakt O.R. Lasertechnologie gebruik van een nieuw type nozzle, die het metaalpoeder coaxiaal toevoert in de laserstraal. In het klassieke manuele lasercladden wordt een draad gebruikt, die veelal handmatig wordt toegevoerd. Het lasercladdingproces kan door poeder te gebruiken worden geautomatiseerd, ook voor het opbouwen van metalen 3D features. Een laserbron van 300 W is al voldoende. Toepassingen zijn volgens het Duitse bedrijf niet alleen te vinden in de matrijzenindustrie. Ook stempels, vormgereedschappen en andere tools kunnen nu manarm gerepareerd worden.

 

Van 80 manuren naar 24 onbemande uren

Een van de klanten die de nieuwe nozzle en poedertoevoer gebruikt is HWF, een gereedschap- en matrijzenmaker in de buurt van Frankfurt. Het bedrijf moet onder andere een structuur aanbrengen van 300 bij 20 bij 20 mm op typisch matrijzenmateriaal AISI H11. In plaats van 60 tot 80 uur handmatig oplassen, wordt de structuur volledig geautomatiseerd aangebracht met de nieuwe coaxiale powderfeeder. Dat gebeurt in lagen van 250 micrometer dik met een volume van 5000 mm3 per uur. Met deze opbouwsnelheid is de structuur binnen 24 uur aangebracht, met een laser die slechts 400 W vermogen heeft. Een verdere tijdbesparing wordt gerealiseerd in de nabewerking. Vonken of frezen van de met poeder gecladde structuur gaat sneller dan voorheen.

lasercladding
O.R. Lasertechnologie heeft eigen CADCAM software ontwikkeld voor de DMD machine.

 

Uur voorbereiding in CADCAM pakket

O.R. Lasertechnologie ontwikkelt voor het systeem eigen software. Deze leest het CAD-model in. Het CADCAM pakket verdeelt de structuur in lagen en stelt automatisch de juiste strategie vast. Vervolgens wordt de machine gekalibreerd met drie referentiepunten. De totale voorbereiding vergt amper een uur. Daarna verloopt het proces volledig automatisch.
In het komend digimagazine meer informatie

 

Pin It on Pinterest