mazak hyrbide am

Mazak breidt verder uit in additive manufacturing. Recent heeft de Japanse fabrikant de 3e en 4e hybride machine op de markt gebracht: de Integrex i-200S AM en de Variaxis j-600 AM. De machines combineren meerdere verspanende bewerkingen met 3D metaalprinten. Dat laatste gebeurt in de Integrex met twee laserkoppen. Bijzonder aan de Variaxis is dat Mazak AM voor draad als printmateriaal kiest.

 

Integrex-200S AM heeft 2 laserkoppen

Eind 2016 toonde Mazak deze hybridemachines voor het eerst op de Japanse machinebeurs JIMTOF. Vlak daarvoor was de IMTS in Chicago het platform waar eveneens een nieuwe hybride AM machine werd getoond, de VC-500 AM. In deze 5-assige machine worden de producten opgebouwd op het platform dat op een draaizwenktafel staat. Dit type is in de VS ontwikkeld en wordt daar gebouwd.

Mazak Integrex i-200S AM
De compacte Mazak Integrex i-200S AM.

 

Welk voordeel bieden 2 lasercladkoppen?

De nieuwe Integrex i-200S AM is primair een draaibank met 5-assige capaciteiten. Het bijzondere aan deze compacte hybridemachine is dat er twee lasercladkoppen beschikbaar zijn. Deze zitten net als bij de andere hybridemachines in het speciale magazijn. De laserkoppen zijn op een gantry gemonteerd. Doordat er twee laserkoppen op de machine zitten (gekoppeld aan één fiberlaserbron), heeft de gebruiker de beschikking over twee verschillende nozzles. Eén hiervan is geschikt om snel grote hoeveelheden metaal te smelten; de andere smelt minder materiaal per uur. Met de 2e kop kunnen wel fijnere structuren worden geprint, evenals een betere oppervlakteafwerking. Net als bij de eerste grotere Integrex 400 AM worden de beide koppen gewisseld door de standaard gereedschapwisselaar. Deze plaatst ze dankzij de HSK opname in de freesturret

 

Variaxis AM
In de Variaxis gebruikt Mazak geen poeder voor het opbouwen maar lasdraad. (Foto’s: Mazak)

Variaxis Wire Arc

De Variaxis j-600 AM is een hybridemachine van een heel ander kaliber. Bij deze 5-assige machine gebruikt men geen poeder om specifieke features op componenten op te bouwen maar draad die wordt opgelast. Dat gebeurt dan ook met een standaard lastoorts die in de machine geïntegreerd is. Het voordeel van de Wire Arc technologie is volgens de machinebouwer dat het opbouwen veel sneller gaat dan wanneer met poeder wordt gewerkt.

 

Aerospace en offshore

Mazak richt zich met deze hybride AM machines op onder andere bedrijven in de luchtvaarttoelevering, toeleveranciers aan offshore en petrochemische industrie en reparatiebedrijven in de matrijzenindustrie. Met de lasercladkop en de Wire Arc technologie kunnen relatief eenvoudig extra features op een bestaande componenten worden geprint, die in dezelfde opspanning worden nabewerkt. Mazak zegt hiermee niet alleen materiaalkosten te besparen, maar vooral doorlooptijden te verkorten.

 

Pin It on Pinterest