Hartford PBM135

PTS Machinery heeft als eerste in Nederland een kotterbank van de Taiwanese fabrikant Hartford in gebruik genomen. Hierop heeft de Zeeuwse toeleverancier ondertussen al onderdelen bewerkt voor de nieuwe Focus 30 kraan van Mammoet. De investering past in de vernieuwingsslag van PTS Machinery, waarin digitalisering van de werkprocessen en productieplanning de rode draad is.


De machinefabriek in Hulst heeft begin dit jaar de Union kotterbank vervangen door de PBM135 van de Taiwanese fabrikant Hartford. Dat het de eerste Hartford kotterbank in Nederland is, maakt Henk en Hans van den Brande, vader en zoon, niks uit. “We hebben al een bewerkingscentrum van Hartford. Het vertrouwen in Hartford en Promas als leverancier is er”, aldus Henk. 

Volledige workflow digitaliseren 

PTS Machinery in Hulst bouwt voor opdrachtgevers in de offshore, petrochemie en zware machinebouw complete producten. “We doen ook de engineering hiervan”, zegt Hans van den Brande, de tweede generatie in het Zeeuwse familiebedrijf, in 2003 gestart door zijn vader Henk. Eigenlijk kun je zeggen dat de machinefabriek de vraag en ideeën van klanten omzet in concrete producten. “Klanten hebben meestal geen eigen productie, alleen nog engineering. Wij hebben beide, daardoor weten we wat efficiënt maakbaar is en wat niet.” Het metaalbedrijf is volop bezig met digitalisering, vanaf het ontwerpproces tot en met de productieplanning. Als er onvoldoende technisch geschoolde medewerkers beschikbaar zijn, moet je simpele taken automatiseren, vindt Hans van den Brande.”Daarom digitaliseren en automatiseren we het werkproces van de engineers.” In de verspaningsafdeling worden de machines zoveel mogelijk met CAM geprogrammeerd. “Bij enkelstuks of reparaties maken we de afweging wat het meeste werk is, aan de machine programmeren of met CAM.” Om deze stappen te maken, investeert PTS Machinery in opleiden van de CNC-operators. “Ze krijgen een opleiding met tekenen én met CAM; de invulling van hun functie wordt breder.” 

Hartford kotterbank 

De nieuwe kotterbank is er gekomen omdat PTS Machinery veel tandwielkasten en carters bewerkt. Daar zitten veel kotterbewerkingen aan. Henk van den Brande zegt dat de prijs-kwaliteitverhouding van de Hartford PMT135 (met Heidenhain TCN 640 besturing) en de uitstraling van de fabriek in Taiwan de doorslag hebben gegeven. “De fabriek straalt kwaliteit uit. Ze bouwen er 2000 machines per jaar, waarvan 400 kotterbanken en portaalmachines voor tal van sectoren in de machinebouw.” Bij de afname en nu ook in de praktijk bij PTS Machinery blijkt de nauwkeurigheid van de 45 ton zware machine eens te meer. Toleranties binnen twee honderdste op de tonnen zware werkstukken zijn geen enkel probleem. “De machine zit qua  nauwkeurigheid op de helft van de VDI 3441 norm. Dat is gewoon goed”, zegt Henk van den Brande. De machine heeft een werkbereik van 3000 bij 2500 mm met een kolomverplaatsing van 1500 mm in de Z-as en een draaitafel van 2000 bij 1800 mm. Op de tafel mag 15 ton. PTS Machinery heeft gekozen om de kotterbank volledig te laten omkasten, iets dat Hartford als extra aanbiedt inclusief CE normering. Dat levert niet alleen veilige werkomgeving op, ook een schone werkplaats die voldoet aan alle wet- en regelgeving. Met het draadloze handwiel kan de operator bij het instellen helemaal om de machine heen lopen en de kop bedienen.  

Een van de allereerst projecten op de nieuwe Hartford kotterbank is de haak voor de Focus 30 kraan van Mammoet. Deze kraan heeft een werkhoogte van 110 meter, een hijsvermogen van 1000 ton en een voetprint van slechts 30 meter. De haak waarvoor onderdelen zijn gekotterd meet vier bij vijf meter en is gemaakt van hoogsterkte staal bewerken. 

Pin It on Pinterest