Festo Nederland, delft

Na de lancering van Chat GPT en alle andere op Large Language Models (LMM) gebaseerde AI-tools, kun je de krant niet meer openslaan of Kunstmatige Intelligentie komt aan bod. Is AI een hype? Peter Potters, Productmanager bij Festo, antwoordt met een resoluut nee. “Een hype is iets dat voorbij gaat. AI is iets dat blijvend de industrie gaat veranderen. Het wordt een handig stuk gereedschap dat onmisbaar wordt in je toolbox.” Tijdens Digital Innovation, onderdeel van Vision, Robotics & Motion presenteert Festo een plug and play AI oplossing voor machinebouwers.


Want de ontwikkeling van Kunstmatige Intelligentie links laten liggen omdat je niet weet waar te beginnen nu de ontwikkelingen zo snel gaan, is wel het allerlaatste dat je als machinebouwer moet doen, vindt Peter Potters. Festo heeft flink geïnvesteerd in het thema AI. Kunstmatige Intelligentie is een logisch vervolg op Industrie 4.0. “AI legt hier een laag bovenop, waardoor je bijvoorbeeld de stap van condition monitoring naar predictive maintenance kunt maken”, legt Peter Potters uit.


Peter Potters: AI gaat de industrie blijvend veranderen, je moet er dus mee aan de slag

Tijdens de Hannover Messe demonstreerde Festo deze AI gestuurde robotgripper.


En dat geeft bedrijven in de producerende industrie maar ook in de proces- en voedingsmiddelenindustrie niet alleen een hogere uptime van hun installaties, maar het geeft eveneens lucht aan hun onderhoudsdiensten. Preventief onderhoud is effectiever onderhoud; je vervangt immers alleen onderdelen die echt vervangen moeten worden. En doordat je noodzakelijk onderhoud kunt voorspellen, neemt de ongeplande stilstand van machines en productielijnen sterk af. Peter Potters: “Onderzoeken tonen aan dat machines 5 tot 20 procent van hun tijd minder onverwacht stilstaan door voorspellend onderhoud. Dat is veel. Als je de machine uurprijs weet, kun je eenvoudig uitrekenen hoeveel elke procent minder stilstand de eindgebruiker oplevert.”


Gestandaardiseerde bouwstenen

Festo presenteert tijdens Digital Innovation, het nieuwe evenement van Mikrocentrum over digitalisering van de industrie, een eerste bouwsteen van wat in de toekomst moet uitgroeien tot een breed scala aan AI-bouwstenen. Het gaat om een algoritme in de vorm van een app die draait op een industrie PC en data uitleest van een PLC die een pneumatische cilinder aanstuurt (voor een elektrische cilinder komt er binnenkort een soortgelijke oplossing). In het dashboard dat bij de app hoort, zie je direct de status van de cilinder. De uitgelezen data kun je naar een hoger liggend systeem sturen. Festo heeft voor de MQTT standaard gekozen, een breed geaccepteerd protocol voor data uitwisseling. “We willen AI vooral behapbaar en tastbaar maken”, zegt Peter Potters over het idee achter de app. Festo ziet namelijk vaak twijfels bij machinebouwers, die niet weten waar te beginnen met AI. Peter Potters: “Zie het als het kleinste steentje uit een Lego-doos vol AI blokken. We proberen het zo eenvoudig en laagdrempelig mogelijk te houden. Wie een PLC kan programmeren, kan onze app programmeren.” De software draait op een on-premise industrie PC; een koppeling naar de cloud is niet nodig. De data blijven op de industrie PC, eigendom van de eindgebruiker, precies zoals de Europese regelgeving voorschrijft. In de loop van het jaar komt Festo nog met AI-oplossingen voor PLC-besturingen voor andere dan Siemens systemen.

Wie een PLC kan programmeren, kan ook onze app programmeren.

– Peter Potters, Festo


Business case

Hij ziet het als een functieblok, dat je combineert met oplossingen van derden. Deze AI-oplossing hoeft niet op elke cilinder te komen. Kies alleen voor de meest kritische cilinders in een machine of installatie. Zo kun je als machinebouwer laagdrempelig de stap naar voorspellend onderhoud zetten. Je moet namelijk niet te veel stappen in een keer willen zetten, adviseert de Festo productmanager. Festo hanteert voor deze AI-app een vaste prijs van € 36 per cilinder per jaar. De oplossing wordt per tien cilinders verkocht. Met deze vaste prijs wil Festo het voor machinebouwers ook gemakkelijker maken om de business case uit te rekenen. Het verdienmodel voor de eindgebruiker zit volgens hem in een hogere OEE.


AI is iets voor het management

Met deze app verlaagt Festo de instapdrempel voor machinebouwers om met AI aan de slag te gaan. Tegelijk wil Festo AI ook breder trekken dan iets waar enkel de software engineer mee bezig is. AI is een thema dat het c-level management van machinebouwers zich moet gaan aantrekken. AI heeft namelijk impact op de strategische positionering van elke machinebouwer en op het bedrijfsmodel. Peter Potters: “”Sommigen gaan remote monitoring doen, andere zien in voorspellend onderhoud toegevoegde waarde voor de eindklanten en weer andere machinebouwers maken de uiterste stap naar machine-as-a-service. Grote machinebouwers trekken dit momenteel naar zich toe, maar je zult zien dat ook middelgrote en kleinere machinebouwers ermee gaan komen. Je hoeft geen tientallen miljoen euro’s omzet te hebben om hiermee aan de slag te gaan.” Het besef dat ze er iets mee moeten doen is er wel, merkt hij. Maar veel machinebouwers vinden het moeilijk om ermee te beginnen omdat niet duidelijk is wat het kost en wat het oplevert. “Dat is ook hartstikke moeilijk”, beaamt Peter Potters. “Ga je daarom als machinebouwer verdiepen, ga praten met je eindklant, wat wil die en vorm daarop je strategie.”

De AI bouwstenen helpen machinebouwers de uptime van hun machines te verhogen. (Foto Festo / Alyssa van Heyst)


Gezond boerenverstand

Gaat AI de vakman in het onderhoud overbodig maken? Zal straks elk onderhoud op basis van AI gepland worden? Nee, klinkt het opnieuw resoluut uit de mond van Peter Potters. Waar het om gaat als je een machine goed wilt laten draaien, is OEE, energie en veiligheid; hierover gaat zijn presentatie tijdens Digital Innovation. “Dat zijn de drie belangrijkste factoren. Deze app haalt OEE eruit en koppelt dat aan de onderhoudsstrategie toolbox. Je maakt het ongeplande planbaar en dat levert een enorm voordeel op. “Maar je blijft altijd gezond verstand nodig houden.”


Peter Potters presenteert de Festo visie op AI en de plug and play oplossing voor machinebouwers tijdens Digital Innovation van Mikrocentrum. In dit onderdeel van Vision, Robotics & Motion tonen 30 exposanten praktisch toepasbare digitalisering voor het industrieel mkb. Het evenement vindt 5 en 6 juni plaats in de Brabanthallen in ’s Hertogenbosch. Meer informatie vind je hier.

Pin It on Pinterest