BMW

BMW gebruikt in de fabriek in het Chinese Dadong Kunstmatige Intelligentie (AI) in de kwaliteitscontrole. De lak wordt gecontroleerd door algoritmen op fouten en krasjes. Ondertussen loopt door de fabriek in het Britse Hams Hall SpOtto, de robothond die over het productieproces waakt. Zo detecteert hij lekkage van perslucht en te hoge temperatuur in de apparatuur. 


De EU beklaagt zich dan wel over de goedkope Chinese elektrische auto’s die hier verkocht worden, China is voor de Europese fabrikanten een markt waar ze niet meer zonder kunnen. Onlangs rolde de 6 miljoenste BMW van de band bij BMW Brilliance Automotive (BBA), de  joint venture van BMW in China waar onder andere de nieuwe BMW i5 geproduceerd wordt. Nog geen 15 maanden geleden rolde de 5 miljoenste auto uit deze fabriek. 


AI analyseert foto’s van elke nieuwe BMW op lakfouten; robothond bewaakt temperatuur equipment


Elke nieuwe auto 100.000 keer gefotografeerd

In de fabriek in Dadong gebruikt BMW onder andere AI voor kwaliteitscontrole van de lak. Elke auto wordt 100.000 keer gefotografeerd en kunstmatige intelligentie wordt gebruikt om onzuiverheden, vezels, krassen of andere kleine defecten in de lak te identificeren – betrouwbaar en tot op de millimeter nauwkeurig. Alle onregelmatigheden worden met een laser op het oppervlak gemarkeerd en daarna verholpen.


Robothond bewaakt de fabriek

Een ander voorbeeld hoe BMW nieuwe, digitale technologie inzet is te vinden in de fabriek in het Britse Hams Hall. Hier loopt spOtto rond, de  autonome robotwaakhond. Deze scant onder andere de fabriek om data te verzamelen voor de digitale tweeling van de productielijnen. Tegelijk ondersteunt de robotwaakhond de productie. De digitale tweeling werkt op drie niveaus: Op het eerste niveau worden 3D-weergaven van de hele fabriek gegenereerd. Het tweede niveau bestaat uit een grote datalaag waarin de autonome robothond, productiefaciliteiten en IT-systemen in de fabriek alle relevante informatie invoeren. Op het derde niveau – het toepassingsniveau – sorteren speciale programma’s de verzamelde gegevens in begrijpelijke en traceerbare eenheden. 


Kwaliteitsborging en productieplanning

Het is de combinatie van deze drie niveaus die de volledig verbonden digitale twin uniek maakt. Met behulp van apps kunnen experts bij de BMW fabriek in Plant Hams Hall deze gegevens nu evalueren en gebruiken. Voorbeelden van toepassingen zijn kwaliteitsborging en productieplanning. Dirk Dreher, directeur van BMW Group Plant Hams Hall, zegt: “Dankzij de digitale twin beschikken we over een enorme hoeveelheid nauwkeurige gegevens en evaluaties, evenals een realtime beeld van de productieprocessen.”


Persluchtlekkages opsporen

Zo bewaakt de robothond onder meer de temperatuur van apparatuur in de fabriek. Is deze temperatuur te hoog, dan duidt dit wellicht op een naderende storing. Ook speurt de robothond naar lekken in het persluchtsysteem, een bron van onnodig energieverbruik. 

Pin It on Pinterest