Het Mikrocentrum heeft de branchevereniging RapidPro opgericht. Daarmee wil men de rapid manufacturing industrie in Nederland en Vlaanderen ondersteunen in de verdere ontwikkeling. “Het succes van de beurs en het congres hebben laten zien dat de 3D technieken momenteel doorbreken”, zegt Els van de Ven, seminar manager RapidPro.

Het leeft ontzettend

De 1100 bezoekers aan de eerste editie van RapidPro, vorige week in Veldhoven, zijn veelzeggend. “Rapid manufacturing leeft ontzettend, zowel in de business to business markt als bij consumenten”, constateert Els van de Ven. “Soms lijkt het wel alsof er een vierde dimensie aan is toegevoegd.” Zij heeft ook van de exposanten veel positieve opmerkingen gekregen. Die merken dat 3D technieken momenteel doorbreken in de maakindustrie en dat bedrijven in toenemende mate de technologie inzetten voor de productie van enkelstuks en kleine series eindproducten. Tegelijkertijd blijft de techniek interessant om snel prototypes of tooling te maken. “Het helpt een kortere time to market te realiseren.”

Materialen en betaalbaar

Els van de Ven denkt dat de belangrijkste reden voor de huidige doorbraak de beschikbaarheid van steeds meer materialen is. Niet alleen meerdere soorten kunststoffen, ook metalen die je kunt printen, bijvoorbeeld titanium. Of keramiek, wat weer extra mogelijkheden biedt. “Daarnaast is de betaalbaarheid verbeterd wat eveneens voor een mega vlucht zorg.”

Branche doorontwikkelen

Tegelijkertijd merkt ze dat in deze jonge sector er het nodige nog ontwikkeld moet worden. Het Mikrocentrum steekt de bedrijven hierbij een helpende hand toe door de branchevereniging RapidPro op te richten. Deze richt zich zowel op Nederland als Vlaanderen. Els van de Ven: “Als je dingen samen doet, kom je tot mooiere resultaten. Daarom hebben we de branchevereniging opgericht, zodat we het vakgebied kunnen ondersteunen.” De beurs en het congres waren de eerste stappen; de komende maanden zal RapidPro nog meer van zich laten horen. Hoe, dat zal vooral in overleg met de leden worden bepaald. De seminar manager denkt echter dat er genoeg uitdagingen liggen, zoals het verhogen van het kennisniveau bij klanten, zaken rond intellectual property, innovatieprojecten, normalisatie, technische en economische belangenbehartiging, en scholing. Wat dit laatste betreft, organiseert het Mikrocentrum begin april al een driedaagse workshop Rapid Manufacturing, samen met TNO. Eveneens worden er eerdaags drie CAD-cursussen voor Rapid Maufacturing gegeven.

Herhaling in 2012

De nieuwe branchevereniging richt zich op de totale keten, van aanbieders van 3D printtechnologie en CADCAM-oplossingen tot materialenleveranciers voor de nieuwe productietechnieken. Maar ook de bedrijven die zich bezig houden met alles rondom low volume productie waarbij de nieuwe technologieën worden ingezet. De website gaat binnenkort online, tot dan is het nieuws te volgen op de website van RapidPro 2011. Deze beurs en congres gaan volgend jaar in ieder geval op herhaling. “We hebben 25 en 26 januari 2012 gereserveerd. Samen met de exposanten bekijken we de komende tijd of we voor een tweedaags evenement gaan of voor één dag. Zeker is dat RapidPro 2012 zal groeien”, besluit Els van de Van van het Mikrocentrum.

[fbshare type=”button”] [linkedin_share style=”none”] [twitter style=”horizontal” float=”left”]

 

Geef een reactie

Pin It on Pinterest