Printen we straks onze eigen producten thuis op een 3D printer? Voorwerpen die we zelf hebben bedacht en ge-engineerd, ook al hebben we daar helemaal geen verstand van? Jeff Clune van EndlessForms.com denkt van wel. “Mensen willen hun 3D ontwerp kunnen uploaden, het verder ontwikkelen en dan printen”, zegt hij. Hij denkt dat het gebrek aan een gemakkelijk designtool de doorbraak van 3D printen tot nog toe in de weg staat.

Robots printen

Jeff Clune werkt samen met professor Hod Lipson (Mechanical & Aerospace Engineering en Computing & Information Science) bij het Creative Machines Laboratory van de Cornell University (VS). EndlessForms.com is een website waarachter een krachtig algoritme zit. Dit moet mensen die geen ervaring hebben met ontwerpen of het werken met CAD-software of 3D ontwerp software in staat stellen om 3D objecten te creëren, die ze daarna kunnen printen. Het algoritme gebruikt veel elementen uit het evolutieproces in de natuur. “EndlessForms doet dienst als een creatieve machine, die suggesties doet voor modelvarianten, bijvoorbeeld een schemerlamp of een vaas.” De software leert van elke inbreng door de gebruikers van EndlessForms waardoor, net zoals in de natuur, de organismen – en de software – telkens beter worden. Op de lange termijn wil Jeff Clune er naar toe om verschillende materialen in één voorwerp te combineren, zodat je botten en spieren aan een product kunt toevoegen. Daarna moet het mogelijk worden 3D robots uit de printer te laten komen.

3D Printing Event

Wie meer wil weten over de laatste trends op het vlak van 3D printen, kan 25 oktober in Eindhoven terecht op het 3D Printing Event. Dat vindt dan voor de eerste keer plaats tijdens de Dutch Design Week. Alhoewel het thema 3D printing at home is, is het evenement zeker interessant voor mensen uit de maakindustrie. René Groothedde van RMCenter in Enschede spreekt bijvoorbeeld over het 3D printen van spare parts; Jeffrey Lipton, onderzoeker aan Cornell University, betrokken bij het fab@home project en eveneens bij het EndlessForms project van Jeff Clune, spreekt over de nieuwe designtools die in ontwikkeling zijn. Bij deze universiteit gelooft men dat 3D printen de wereld gaat veranderen zoals de PC dat ook heeft gedaan. Verder spreken tijdens het seminar op 3D Printing Event onderzoekers van het MIT in de VS en TNO. Daarnaast is er een beurs waarop een aantal bedrijven hun producten en diensten tonen.

Gratis kaarten

Made-in-Europe geeft twee gratis toegangskaarten voor het seminar weg. Interesse? Stuur dan deze week een e-mail naar redactie@made-in-europe.nu en vermeld daarin je naam, bedrijfsnaam en adres. Onder de inzenders worden de twee toegangskaarten (ter waarde van 95 euro) verloot.

 

Meer informatie

Klik hier voor het programma van het seminar

En hier voor informatie over de beurs

Geef een reactie

Pin It on Pinterest