Nieuws dat de verspaning revolutionair gaat veranderen, is nauwelijks te vinden op de EMO. Wel nieuws dat de komende tijd zijn stempel op de ontwikkelingen in deze branche gaat drukken. Opvallend is te zien hoe machinefabrikanten zowel met zeer geavanceerde machines als relatief eenvoudige machines aanhaken bij trends bij hun klanten.

Apple

Van dit laatste is het Milltap centrum van DMG Mori Seiki een mooi voorbeeld. In Azië worden dit soort machines bij de vleet ingezet voor het frezen van de behuizing van al die miljoenen iPods, iPhones, iPad’s en andere Appleproducten. Eenvoudig te bedienen machines, niet te duur, wel uiterst productief. DMG Mori Seiki denkt dat er ook in Europa een markt voor is. En daar is de machine ook op afgestemd. Apple ontpopt zich meer en meer als een aantrekkelijke klant voor machinebouwers in de verspaning.

 Schiess legt concurrentie vuur aan schenen

De EMO laat ook zien hoe Oost en West elkaar ontmoeten. Schiess, de Duitse fabrikant van speciaalmachines voor de groot verspaning, heeft in amper 14 maanden tijd een prototype ontwikkeld van een grote portaalfreesmachine. Groot betekent hier dat het de tafel zes meter lang is en 2,5 meter breed. De hoogtedoorvoer bedraagt 2100 mm maar er zijn al plannen om tot 2600 mm te gaan. Schiess is enkele jaren geleden gekocht door de Chinese machinebouwer Shenyang Machine Tool Corporation de derde grootste fabrikant van CNC-machines ter wereld. De basis van deze nieuwe machine gaat straks in China gebouwd worden, het afwerken volgens klantwensen gebeurt in Duitsland. Op die manier denkt Schiess de machine binnen zes maanden na bestelling bij de klant te kunnen installeren en 20 tot 30 procent onder de prijs te zitten van Italiaanse en Spaanse concurrenten.

Hydrauliek verbannen

Er is ook veel nieuws dat je in het voorbijgaan misschien niet direct zit. MAG verbant bijvoorbeeld alle hydrauliek uit een bewerkingscentrum en gaat elektrisch de gereedschappen spannen. Een nieuwe trend? De Australische fabrikant van onder andere gereedschapslijpmachines ANCA toont een compacte robotcel, die onbemand gereedschappen slijpt. Beckhof, de automatiseerder, wil het Siemens en Fanuc moeilijker gaan maken. Het Duitse bedrijf wil namelijk meer eigen PC-gebaseerde besturingen in CNC-machines. Men denkt dat de gebruikers dan beter kunnen profiteren van de snelle ontwikkelingen op het vlak van industriële pc’s. Machinebouwer Heller wil op basis van platforms actiever worden in andere sectoren dan de automotive. Een mooi voorbeeld op de EMO is de lancering van de C4000, een 5-assige machine die kan frezen en draaien én kegeltandwielen kan frezen op een snelle manier.

Geen verspaning?

De EMO is vooral een verspaningsbeurs. Er staat weliswaar een aantal fabrikanten van plaatbewerkingsmachines, maar de aandacht gaat uit naar alles dat spanen maakt. Trumpf is ook van de partij. Zonder een enkele machine, afgezien van een kleine lasermarkeerunit. Bovendien staat Trumpf in hal 12, midden tussen de aanbieders van frees- en draaibanken. Een bewuste keus. Want de machinebouwer uit Ditzingen wil de verspaners laten zien dat je heel veel producten goedkoper, sneller en met minder materiaal kunt maken uit plaat. Ook functionele delen. Als het aan Trumpf ligt, wordt de berg spanen de komende jaren kleiner. Minder verspanen door in de designfase anders durven te denken, is de boodschap die men wil overbrengen. Lef kan het concern niet ontzegd worden.

 

 

Geef een reactie

Pin It on Pinterest