Haas Automation heeft een regelrechte primeur meegenomen naar de EMO. Deze week toont de Amerikaanse machinebouwer in Hannover het prototype van de UMC 750. Het gaat om een universeel bewerkingscentrum. Het concept vormt de basis voor een nieuwe reeks die komende jaren aan het Haas-assortiment wordt toegevoegd.

Complete lijn rond DT1

Dat zegt Bob Murray, directeur van Haas Automation Inc, het Amerikaanse moederbedrijf van Haas Automation Europe. De Amerikaanse fabrikant gebruikt de EMO om de reacties bij klanten te peilen. Murray rekent er namelijk op dat het zeker nog een jaar duurt voordat de machine leverbaar zal zijn. “Waarschijnlijk gaat de UMC 750 na de IMTS en de AMB 2012 in de verkoop.” Hij kondigde verder aan dat het drilltap center DT1 het platform is voor een toekomstige reeks boor-tapcentra met freescapaciteit. “Er komt een complete lijn waarbij we de reeks uitbreiden richting toerentallen tot 25.000 per minuut.”

Extra lange draaibank

Een andere blikvanger op de EMO is de ST-40 draaibank, die eveneens in een uitvoering met een extra lang bed verkrijgbaar is. De maximale draailengte bedraagt dan 2032 mm, het dubbele van de standaardversie van de ST-40. Op de EMO bewerken de Amerikanen een 160 kilogram zwaar deel op deze machine, waarvan het frame volledig nieuw is ontworpen met het oog op een hogere nauwkeurigheid en betere thermische stabiliteit.

Productie piekt weer

Haas plant momenteel een uitbreiding van de fabriek in Californië met een vijfde en zesde productiehal. De verkopen gaan tot nog toe namelijk heel goed. “Afgelopen augustus was onze beste augustusmaand sinds 2007 met 1284 geproduceerde machines”, zegt Bob Murray. Hij wil in 2012 met Haas door de kaap van 1 miljard U$ omzet gaan. Of dat lukt, zal volgens hem helemaal afhangen van hoe de macro-economische omgevingsfactoren zich de komende maanden ontwikkelen. Sinds een paar weken maakt hij zich daar zorgen om. “Onze klanten hebben het druk en hebben vertrouwen. Onze distributeurs eveneens. Om de machinemarkt maak ik me geen zorgen. Maar klanten kopen een nieuwe machine op basis van vertrouwen.”

 

Meer informatie

HAAS Automation Europe

Landré 

 

 

 

Geef een reactie

Pin It on Pinterest