Joyce van Mondfrans: brede interesse voor 3D printen

De interesse voor 3D printen groeit sterk in de Benelux. Dat bleek vorige week nog eens tijdens de Kunststoffenbeurs van het Mikrocentrum. “Je ziet dat steeds meer mensen er mee bezig zijn. Deze technologie gaat de supply chain veranderen.”, zegt Rob Wermenbol van 3d Modelfactory.

250.000 producten in één jaar

Dat additive manufacturing, een benaming voor 3D printen die een breder veld bestrijkt, volwassen begint te worden, onderstreepte Bart Van der Schueren van Materialise uit Leuven. Het bedrijf bestaat 21 jaar, telt 800 medewerkers en produceerde vorig jaar 250.000 producten met 3D prinen. Voor opdrachtgevers wereldwijd. De carbon footprint is volgens Van Der Schueren een van de stimulansen achter deze ontwikkeling. “Met additive manufacturing kunnen we gewicht besparen en functies bundelen, zodat je minder materiaal nodig hebt.” Hij voorziet in de toekomst steeds meer lokale productiefaciliteiten ontstaan. Producten worden dichtbij de plek gemaakt waar ze nodig zijn.

Versnelling komt eraan

Rob Wermenbol verwacht de komende vijf tot tien jaar een enorme versnelling in de productiesnelheid van 3D laserprinters. “Ontwerpers en consumenten gaan hun eigen spareparts printen,custommade designproducten maken.” Hij verwacht dat de kosten van zowel de machines als de verbruiksmiddelen gaan dalen, naarmate het gebruik stijgt. Bovendien komen er heel grote 3D printers aan, die niet alleen nauwkeuriger zijn, maar doordat je veel onderdelen tegelijk print, ook nog eens de productietijd per stuk verkorten.

Booming business

Joyce van Mondfrans, sales engineer bij Landré, merkt dat het 3D printen dit jaar booming is. “De vraag naar machines voor het printen van kunststof producten komt uit hele diverse richtingen, van productontwikkelaars en technische opleidingen tot de juwelenindustrie en de dentaalindustrie.” Landré toonde op de beurs in Veldhoven de V-Flas desktop printer van ProJet, een machine die compleet met software al voor amper 13 mille te koop is. Daarnaast levert Landré de machines van Concept Laser voor het printen van metalen componenten. Joyce van Mondfrans: “Alle lasbare materialen kunnen we daar in principe mee printen, zodat we complexe vormen in metaal kunnen maken. Deze machines zijn uiteraard duurder, maar ook hiernaar begint de vraag te komen.”

 

In het volgende digimagazine meer aandacht voor 3D printen en de drijvende krachten achter deze technologie

Lees hier een interview met Stefan Richardt van Concept Laser over de toepassing van 3D printen in de matrijzenbouw

 

Meer informatie

Landré

3d ModelFactory

Materialise

 

Geef een reactie

Pin It on Pinterest