Op de bril wordt informatie geprojecteerd

Lopen service-, onderhoud-, en assemblagetechnici straks met een speciale bril rond, waar op de glazen instructies worden geprojecteerd? Cadmes toonde tijdens het SolidWorks evenement een augmented reality applicatie, ontwikkeld door Tedopres International.

Augmented reality kun je het beste vertalen met toegevoegde realiteit. In plaats van informatie af te beelden op beeldschermen, wordt deze geprojecteerd in het gezichtsveld van de gebruiker, bijvoorbeeld via een head-mounted display of head-updisplay. Computergemaakte beelden worden aan rechtstreekse, reële beelden toegevoegd. Augmented reality maakt het verschil tussen de reële wereld en de virtuele wereld kleiner.

CAD-beeld 

Tedopres heeft de applicatie ontwikkeld aan de hand van de CAD-bestanden van technische componenten van de ‘race-eend’. Die is ontwikkeld en gebouwd door studenten van het CQS Group T Racing Team van de Internationale Hogeschool Groep T in Leuven. De race-eend is voorzien van een elektromotor. Behalve op basis van objectherkenningdoor een camera kan er ook met een QR-code worden gewerkt. Een code op de elektromotor van de ‘race-eend’ uit Leuven stuurde het augmented reality systeem aan. Onmiddellijk verscheen op het scherm een CAD-beeld van de aandrijflijn. Vervolgens kon men hierop inzoomen en in detail zien hoe de onderdelen ten opzichte van elkaar gemonteerd waren. Dit ter ondersteuning van bijvoorbeeld demontage ten behoeven van reparatie of service. Maar er zijn meer mogelijkheden. Zo kan er bijvoorbeeld ook een filmpje worden gestart waarin wordt getoond (en verteld) in welke volgorde en op welke manier de componenten gemonteerd moeten worden.

Grensverleggend

Augmented reality is een ultieme toevoeging aan de bij een machine behorende technische documentatie. Een applicatie bovendien, waarmee veel geld bespaard en verdiend kan worden en fouten kunnen worden voorkomen. “Rust je een technicus ter plaatse uit met een augmented reality systeem, dan kan deze direct met de storingsanalyse beginnen, zo nodig het benodigde reservedeel bestellen en dit er vervolgens inzetten, waardoor de machine veel sneller weer operationeel is tegen bovendien lagere kosten,” zegt Berry Braster, sales & marketing director van Tedopres. Hij verwacht een sterke opmars van deze technologie. Het zou wel eens het antwoord kunnen zijn op het groeiend gebrek aan ervaren servicetechnici door de vergrijzing. De specifieke kennis zit immers in het systeem, waardoor ook minder ervaren en deskundige technici hiermee sneller en breder inzetbaar zijn.

CAD als basis

De samenwerking tussen Tedopres International en het CQS Group T Racing Team is geen toeval. De twee partijen zijn bijeengebracht door Cadmes, dat aan de Belgische studenten SolidWorks heeft geleverd waarmee zij een race-eend met elektrische motor hebben ontwikkeld. De studenten zeggen onder de indruk te zijn van de simulatiefuncties van SolidWorks. “Handig is dat de simulatiefuncties van SolidWorks in één pakket zijn geïntegreerd. Je kunt, zonder het programma te hoeven verlaten, dus makkelijk switchen tussen ontwerp en simulatie, wat het ontwikkelproces versnelt.”, aldus een van de studenten.

Inspireren

Anoek Schellings, marketing manager bij Cadmes, zegt met deze presentatie de deelnemers aan het SolidWorks Evenement vooral hebben willen inspireren.  “Daarom hebben we ook dit jaar presentaties toegevoegd die illustreren waar de ontwikkelingen in de industrie toe kunnen leiden. Zoals het CQS Racing Team en ‘Augmented Reality’, toepassingsvoorbeelden van de nieuwste technieken.”

 

Meer informatie:

www.cadmes.com

 

1 gedachte over “Augmented reality breed toepasbaar in de industrie

Reacties zijn gesloten.

Pin It on Pinterest