VDW-directeur Wilfried Schäfer: positief over 2012

De Duitse machinebouwers rekenen op groei volgend jaar. “We kijken positief naar 2012, ook al zijn er risico’s. We verwachten geen daling zoals in 2009”, zegt Wilfried Schäfer, directeur van de Verein Deutscher Werkzeugmaschinenfabriken (VDW).

Positief ondernemersvertrouwen

Schäfer deed zijn uitspraken tijdens de internationale persconferentie voor de Metav (van 28 februari – 3 maart in Düsseldorf). De marktonderzoekers van de VDW gaan er vanuit dat de metaalverwerkende industrie in 2012 blijft investeren, ook in Europa. De groeicijfers gaan wel afzwakken, ook omdat de gunstige vergelijking met het slechte begin van 2010 weg valt. De positieve IFO-index die vorige week bekend werd gemaakt, onderstreept de verwachtingen van de machinebouwers. Wilfried Schäfer: “Na vier maanden op rij telkens slechtere verwachtingen, stijgt de index nu weer. Ondernemers hebben positieve verwachtingen. De situatie op de financiële markten loopt blijkbaar niet altijd congruent met de reële economie.”

Duitsland wint marktaandeel

Hoewel de Duitse machinebouw de laatste twee jaren vooral geprofiteerd heeft van de sterke vraag uit Azië en Latijns Amerika, blijft Europa een belangrijke markt. Ook op die markt hebben de Duitse merken marktaandeel gewonnen, blijkt uit de laatste cijfers van de VDW. De totale productie van werktuigmachines in Europa is met 25 procent gestegen, die in Duitsland met 33 procent. Ook in het verbruik zijn de Duitsers sneller gegroeid dan de rest van Europa: 37 procent tegen 21 procent in Europa. “De industriële productie in Duitsland is de conjunctuurmotor van Europa.”

Record lange levertijd

Een interessant cijfer dat Wilfried Schäfer tijdens de persconferentie toonde, is dat van de bezetting in de Duitse fabrieken. De machinebouwers benutten momenteel hun capaciteit voor 96 procent, wat resulteert in een gemiddelde levertijd van 9,7 maanden. “Een all time record”, zegt de VDW-directeur. Ook de benutting van de capaciteit staat extreem hoog. Blijkbaar hebben de machinebouwers hun capaciteit nog niet teruggebracht op het niveau van voor de crisis van 2008.

Pin It on Pinterest