Frank Biemans (l) en Lucien Heemskerk

Heemskerk Fijnmechanica BV heeft de eerste µC5 robotcel van BMO gekocht. Deze compacte cel kun je, dankzij een slim dockingsysteem, eenvoudig koppelen aan een machine. Lucien Heemskerk wil de cel daadwerkelijk bij meerdere machines inzetten.

De ultra compacte robotcel µC5 van BMO Automation was een eyecatcher op de Techni-Show. Opvallend blauw, amper 1m2 groot, voorzien van een 5kg robot van Motoman die volledig geïntegreerd is in de cel. De echte innovatie zit echter aan zowel de onderzijde als de achterkant. Als je de cel wilt verplaatsen, kun je het geheel pneumatisch iets omhoog tillen zodat het frame van de grond komt en de cel verrijdbaar wordt. Tijdens het gebruik staat de cel vast op de grond.

Nulpuntspansysteem

Het meest innovatieve is de toepassing van een nulpuntspansysteem van Schunck aan de achterzijde van de cel. Hiermee creëert BMO een echt dockingstation. “Het koppelen aan het bewerkingscentrum gaat eenvoudig met één druk op de knop”, legt Frank Biemans van BMO uit. Je hoeft niet handmatig kabelsystemen los te koppelen en weer aan te sluiten. Door met een nulpuntspansysteem te werken, is de positie van de robot ten opzichte van de machine altijd de juiste en hoef je de robot na het verplaatsen niet opnieuw te kalibreren. Frank Biemans denkt hiermee tegemoet te komen aan de wens van bedrijven die een automatiseringsoplossing zoeken die je snel aan een machine kunt koppelen of kunt verplaatsen als je even geen robotbelading aan de machine wil.

Flexibel

Lucien Heemskerk van het fijnmechanisch bedrijf uit Waddinxveen wil deze mogelijkheid daadwerkelijk gaan gebruiken. Naast de complexere bewerkingen komen in elk verspanend bedrijf relatief eenvoudige bewerkingen voor aan series van 100 tot 200 producten; bewerkingstijden van enkele minuten. “Je moet wel elke vijf minuten een ander stuk op de

 

 

 

machine opspannen. De productie van dergelijke delen loopt vaak dramatisch uit omdat de bediener ondertussen andere dingen aan het doen is waardoor de machine onnodig stil staat.” Precies voor dat soort bewerkingen vindt hij de BMO µC5 cel een ideale oplossing. Dankzij het dockingsysteem ben je flexibel in de keuze welke machine je vandaag door de robot laat beladen, mits de machine is voorzien van het nulpuntspansysteem.

‘Vechten’ om de cel

Bij Heemskerk Fijnmechanica BV wordt de BMO-cel in eerste instantie gekoppeld aan een Victor A72 vertikaal bewerkingscentrum. Later worden ook andere machines voorzien van de dockingmogelijkheid. “Ik hoop dat mijn medewerkers gaan ‘vechten’ om deze cel”, lacht Lucien Heemskerk. Dat betekent namelijk dat ze vertrouwd raken met de robot. “Mensen zijn gewend aan machinebesturingen en CAM-systemen, maar een robot programmeren is weer anders. BMO heeft de bediening zo eenvoudig gemaakt, dat elk weldenkend mens het binnen tien minuten snapt. Hiermee verlaagt men de drempel om met een robot te gaan werken.” Voor het verspanend bedrijf is het overigens de tiende robot. In de fabriek staan er al acht. Behalve de BMO-cel heeft Heemskerk op de Techni-Show een 5-assig bewerkingscentrum VMC 600 van OKK bij Gibas gekocht, in combinatie met een Fanuc robot.

Betaalbaar

Toch koopt de ondernemer niet blindelings robotcellen, hoezeer hij ook gelooft in manarm werken. Behalve dat een robotcel qua technologie moet passen, moet de cel dat ook financieel doen. “Ik besef dat automatisering geld kost, maar als je voor de prijs van een robotcel ook een complete machine kunt kopen, wordt de stap naar automatisering lastiger. Dan doe je het niet. BMO heeft dit goed begrepen en levert een product waarbij deze verhouding wel klopt.”

 

Meer informatie

BMO Automation

Heemskerk Fijnmechanica BV

 

 

 

 

Pin It on Pinterest