BiS Specials liet op de Techni-Show de TESTit spankrachtmeter van Hainbuch zien. Volgens Rien Boot is het thema spankracht een onderbelicht aspect in de verspaning.

 

Juiste kracht

“Op elke spaninrichting staat de maximale radiale spankracht vermeld, maar niemand kent die van z’n machine”, aldus Boot. De meeste verspaners werken op hun gevoel of houden de drukmeter van hun hydraulische unit op de machine in de gaten. Met name als je dunwandige producten moet opspannen, eindbewerkingen aan complexe onderdelen gaat doen of bepaalde materialen gaat bewerken, is het goed de spankracht te kennen. “Je moet namelijk niet met meer kracht spannen dan nodig is”, zegt Rien Boot, die op de beurs veel belangstelling voor deze innovatie heeft gemerkt. Teveel spankracht kan bij een dunwandig product tot vervorming leiden, te weinig spankracht is al helemaal uit den boze.

Bluetooth verbinding

TESTit bestaat uit een opnemer die via bluetooth verbinding zoekt met een laptop, waarop de speciale software draait. Er komen ook apps voor de smartphone en tablet. Hainbuch gaat deze later nog beschikbaar stellen. De unit met de ingebouwde meetsensor wordt in de spantang geplaatst en gespannen. De kracht waarmee dit gebeurt, kun je aflezen op het scherm van de smartphone of op de laptop. Zo kun je dus met de juiste kracht spannen, niet meer en niet minder. Eventueel kun je de waarde uitlezen tijdens de rotatie, zodat je een nog nauwkeuriger beeld krijgt. De waarden kunnen via de laptop gebruikt worden voor een productierapport dat bij het werkstuk blijft. TESTit kan zowel gebruikt worden voor het meten van spankrachten bij in- en uitwendig opspannen en kan ingezet worden op zowel een drie als een vierklauwplaat. Het systeem is eveneens geschikt voor het frezen en slijpen.

 

Meer informatie:

BiS Specials

Hainbuch

 

Pin It on Pinterest