De Spaanse machinefabrikant GMTK heeft een nieuw machineconcept ontwikkeld voor het frezen, draaien, slijpen, honen en vertanden op één machine in één opspanning. Het jonge Nederlandse bedrijf Pinno van Mark Camps haalt deze Accurazer naar Nederland.

“Ze misten een machine om complexe delen voor de luchtvaart-, olie- en autoindustrie in één opspanning te bewerken. Eén machine die alles pakt”, vat Mark Camps de opdracht samen die de engineers kregen. Hij vertegenwoordigt sinds begin dit jaar met zijn handelsbedrijf Pinno het merk in de Benelux. Met ‘ze’ bedoelt hij de founding fathers van GMTK, de Spaanse Grupo Maherholding, waarin ook merken als Lagun, Shuton en Goratu zitten, en Tekniker, een kennisinstituut voor de Spaanse machinebouw met 250 hoog opgeleide medewerkers.

Volledig nieuw concept

De beslissing van het management om de ontwikkeling van de nieuwe machine niet bij een van de bestaande machinebouwers maar bij een apart team neer te leggen, blijkt tot verrassende resultaten te leiden. “De machine is geen gemiddelde voor alle bewerkingen”, legt Mark Camps uit. “Elke verspanende bewerking heeft zijn eigen strategie en kent ook zijn eigen krachten op de constructie. De Accuracer is zodanig geconstrueerd dat de machine al die krachten aankan,” legt Mark Camps uit. Om de grotere krachten op te vangen, past GMKT grotere geleidingen toe, is alles met twee motoren gezekerd die zowel bij volle snelheid alsook bij het exact positioneren altijd gelijktijdig draaien.

Vertandingen

De Accuracer toont zijn ware talenten doordat je niet alleen kunt frezen op de horizontale draaibank, of draaien op het verticale bewerkingscentrum, maar dat door de vele opties wat betreft koppen je er net zo goed hoge snelheidsbewerkingen mee kunt uitvoeren, honen, slijpen en vertandingen aanbrengen, zowel binnen- als buitenvertandingen, met een nauwkeurigheidsklassering van 4-6, waarmee de vertanding binnen de slijpkwaliteit valt.

In de april-editie van het Made-in-Europe.Nu digimagazine staat een uitgebreid interview met Mark Camps over deze Spaanse machine. Neem hier een gratis abonnement.

Meer informatie

Pinno 

 

 

 

 

Pin It on Pinterest