De Chinese machinebouwindustrie wil hogerop.

Bye by massaproductie, hallo kwaliteitsproducten. Zo kun je de paradigmashift in de Chinese economie misschien nog wel het beste samenvatten. De Chinese machinebouw wil in de hogere marktsegmenten doordringen.

Minder kopiëren

“Het gaat in China steeds minder om het kopiëren. Het doel is de klassieke industrielanden ook op het vlak van innovaties voorbij te streven”, zegt Karl Tragl, bestuursvoorzitter van Bosch Rexroth AG. Volgens hem rekenen veel machinebouwers er op dat binnen enkele jaren een belangrijk deel van hun concurrenten uit de BRIC-landen, waaronder dus China komt.

Japanse ontwikkeling?

Tragl vergelijkt de ontwikkeling die China doormaakt met die wat Duitsland eind 19e eeuw beleefde en Japan in de jaren 60 en 70 van de vorige eeuw. In het begin stond Japan ook bekend om de goedkope kopieën, in de jaren tachtig namen Japanse fabrikanten al vooraanstaande posities in. De Chinese machinebouw bevindt zich nu in een soortgelijke fase. Nog concentreren zich veel Chinese fabrikanten op de onderste segmenten van de machinemarkt, maar deze markt raakt verzadigd en de concurrentie is er hevig. Daarom willen velen hogerop in de piramide. De ambities worden door de Chinese overheid ondersteund doordat in het nieuwe 5 jarenplan de machinebouw als een van de strategische sectoren is aangeduid. Deze sector moet wereldwijd leidende posities veroveren.

2 miljoen patenten

Momenteel investeert, aldus een bericht van Bosch Rexroth, de Chinese machinebouw volop in R&D. Tegen 2015 wil China jaarlijks 2 miljoen patenten aanmelden. Deze investeringen in onderzoek en ontwikkeling hebben er al toe geleid dat de voorbije twee jaren meerdere Chinese fabrikanten complexe CNC-bewerkingscentra hebben geïntroduceerd, waarmee ze in toenemende mate op markten buiten China actief zijn. Tot nog toe richtten ze zich met name op de ASEAN-landen in Azië en Afrika. Stilaan zullen ze ook naar Europa komen. Op de grote machinebeurzen is dat al zichtbaar aan het aantal Chinese exposanten.

Manarm en energiezuinig

Niet alleen willen de Chinese machinebouwers hoogwaardigere machines bouwen. Ze zoeken ook naar energiezuinigere machines en zetten meer in op automatisering. Dat laatste heeft alles te maken met de sterkte loonkostenstijgingen en de vergrijzing, want ook China kampt met een sterk groeiend aantal ouderen en een afnemend aantal jongeren. Energiezuinigere machines staan nadrukkelijk als doelstelling in het 5 jarenplan. China wil het energieverbruik tot 2015 met 16 procent per eenheid BBP verminderen.

Kansen

Toch blijft de Chinese markt kansen bieden voor de Europese fabrikanten. Volgens Karl Tragl van Bosch Rexroth zijn de Chinese machinebouwers voor energieconcepten nog altijd aangewezen op Europese fabrikanten. Ook het Amerikaanse onderzoeksbureau Alix Patners voorspelt dat de Chinese markt voor Europese fabrikanten voorlopig goed blijft. Deze onderzoeker spreken over een markt met een omvang van 300 miljard US Dollar

Meer informatie

Bosch Rexroth

CMTBA (Chinese machinebouwersvereniging)

 

 

 

Pin It on Pinterest