De vraag naar machines van Duitse bedrijven blijkt een stevig fundament te leggen onder de orderboeken van de VDW-leden. Die zagen in het eerste kwartaal van dit jaar het aantal nieuwe orders met 7 procent dalen, maar de binnenlandse orders namen met slechts 1 procent af.

Het is dus vooral het buitenland dat het momenteel even laat afweten, meldt de VDW in het overzicht van het eerste kwartaal. Volgens VDW-directeur Wilfried Schäfer lopen ook de bestellingen uit de rest van Europa nog redelijk goed door. Weliswaar is de animo om te investeren in Zuid-Europa lager door de schuldencrisis; daarentegen staat een sterke vraag uit landen als Scandinavië, Groot Brittannië en Frankrijk. De kanttekening die wel past is dat met name de plaatbewerking het dankzij enkele grote orders goed doet. Door enkele grote projecten is de orderintake hier in het eerste kwartaal nog met 20 procent gestegen. Fabrikanten van verspanende machines hebben dus blijkbaar meer te lijden onder de afnemende vraag.

Bezetting

De bezetting in de fabrieken van de Duitse machinebouwers blijft hoog: gemiddeld 95,1 procent met een gemiddelde doorlooptijd voor de nieuwe orders van 9 maanden. Voor het hele jaar blijft de VDW vasthouden aan 5 procent groei van de omzet, wat mede te danken is aan de goede verkopen van verleden jaar die pas in de loop van 2012 geleverd worden. De lichte teruggang geeft de fabrikanten, aldus Schäfer, even een adempauze om strategische thema’s, zoals de positionering in Azië, op te pakken.

 

Pin It on Pinterest