Innovatie, innovatie, innovatie. Voor Duitsland is dat het recept geweest om versterkt uit de crisis van 2008 te komen. Elk plekje om te innoveren wordt benut. Het Fraunhofer ILT heeft zelfs de kelder ingericht om nieuwe machines te ontwikkelen.

72 innovaties

Het AKL ’12, het tweejaarlijkse lasercongres in Aken, is altijd een ideale gelegenheid om een kijkje te nemen in de keuken van dit laserinstituut van Fraunhofer, Voor alle duidelijkheid: er zijn meer Fraunhoferinstituten die zich met laser bezig houden. Het AKL is echter het feestje van het Akense Institut für Lasertechnologie. Afgelopen week werden liefst 72 demo’s van nieuwe ontwikkelingen getoond aan de meer dan 500 deelnemers aan het lasercongres. En ga er maar van uit dat ze niet alles (kunnen) laten zien. Heel wat innovaties zijn al marktrijp. En hier zie je een ander sterk punt van de Duitse onderzoekswereld: instituten als het ILT slagen erin deze high end technologie via spin off in de markt te zetten. Vaak doordat ondernemende onderzoekers hun eigen onderneming starten, al dan niet met steun van het instituut. Waarom lukt dat bij TNO niet?

Laserpolijsten

72 demo’s van innovaties rondom lasertechnologie. De onderzoekers van het ILT gebruiken tegenwoordig zelfs de kelder van het gebouw aan de Steinbachstrasse. “Omdat alle andere ruimten bezet zijn”, legt de ILT-medewerker uit. In de kelder is de nieuwe laserpolijstmachine ontwikkeld die Maschinenfabrik Arnold vorig jaar op de EMO presenteerde. Het is slechts een van de voorbeelden hoe de Duitse industrie samen met de kennisinstituten in de crisisjaren is blijven investeren in nieuwe technologie. En daardoor beschikt de Duitse machinebouw nu over producten die in de werelddelen waar de economieën wel nog groeien, behoefte aan is. Vandaar dat Duitsland het als een van de weinige Europese landen goed doet. Het land heeft exportproducten (machines en auto’s) die buiten Europa gevraagd zijn.

Nederlandse innovatie

Overigens: naast de 72 demo’s waren tijdens de drie congresdagen ook nog eens meer dan 70 sprekers die hun licht lieten schijnen over het werken met de laser. En jawel hoor: er gloort hoop voor Nederland in bange dagen. Want onder de sprekers was Max Groenendijk van Lightmotif in Enschede, een spin off van de TU Twente en Mi2. Een van de weinige niet-Duitse sprekers overigens.

Functionele oppervlakken

Lightmotif heeft een machine ontwikkeld om met behulp van een ultrakorte puls laserbron functionele oppervlaktestructuren op metaal aan te brengen. Ze kunnen zo bijvoorbeeld de tribologische eigenschappen van metaalwerkstukken beïnvloeden. Of oppervlakken zelfreinigend maken; waterafstotend. De 5-assige machine is speciaal ontwikkeld voor de matrijzenbouw. Lightmotif, zo zei Max Groenendijk later, staat op het punt om de eerste commerciele toepassingen te gaan realiseren. Kijk, dat zijn innovaties waarmee je ook buiten Europa scoort.

Meer informatie

Fraunhofer ILT
Lightmotif

Pin It on Pinterest