Layerwise, dat de technologie van SLM toepast, is een van de bedrijven die zich presenteren tijdens het seminar.

Wordt 3D printen de derde industriële revolutie? The Economist denkt dat wel, bleek onlangs in een bijlage bij dit weekblad. Wie uit eerste hand een antwoord op deze vraag wil, kan 7 juni terecht bij het Mikrocentrum dat dan samen met TNO een seminar rond additive manufacturing organiseert.

MTU koopt 6e machine

Grote spelers in de industrie zijn zich nadrukkelijk aan het oriënteren en soms zelf aan het positioneren als het gaat om additive manufacturing, populair gezegd 3D printen. De Duitse fabrikant van vliegtuigmotoren MTU Aero Engines beschikt bijvoorbeeld al over 3 EOS M280 machines en 1 M 270 van het Duitse merk. Dit jaar wordt geïnvesteerd in nog twee M 280 machines voor het lasersmelten van metalen. “Een van deze nieuwe machines gaan we inzetten voor ontwikkeling, de ander hebben we echt nodig om onze capaciteit op peil te houden”, zo lichtte Thomas Hess van MTU onlangs deze plannen nog toe.

Toekomst

The Economist schreef onlangs in een bijlage over 3D printen dat “dit de manier van produceren in de toekomst zal zijn. Vooral omdat je hiermee individuele producten kunt maken zonder deze onbetaalbaar worden en productie on demand mogelijk wordt. Berenschot heeft dit laatste onderzocht. Onno Ponfoort, managing consultant, licht de resultaten van het Direct Spare project toe en gaat in op de ervaringen met demonstrateproducten in zowel de consumenten als zakelijke markt. Experts van TNO, Layerwise en Fraunhofer ILT spreken over verschillende technieken die je voor additive manufacturing kunt inzetten.

Demo Print Valley

’s Middags is er een demonstratie in het additive manufacturing laboratorium in Eindhoven, waar onder andere de Print Valley doo het Nederlandse kennisinstiuut is ontwikkeld. Verleden jaar werd deze machine voor het eerst getoond op EuroMold, deze week presenteert TNO het concept op Rapid 2012 de 3D printbeurs in de VS, die zo’n 80 exposanten telt. Bijzonder aan de Print Valley is dat snel na elkaar meerdere materialen geprint kunnen worden.

Praktische info

Het seminar van het Mikrocentrum en TNO verkent de mogelijkheden van deze nieuwe technologie: welk potentieel biedt het de industrie? Waar staat de technologie nu? Wat kan er al in metaal en keramiek en verandert 3D printen de visie op mechatronica? Het seminar vindt 7 juni plaats bij TNO in Eindhoven.

 

Meer informatie

Artikel The Economist

Seminar Mikrocentrum en TNO 

 

 

Pin It on Pinterest