De Vlaamse designer Peter Donders laat samen met Voxeljet zien welke mogelijkheden 3D printen biedt in het aluminium gieten. Voor zijn Batoidea-fauteuille, gemaakt van gietaluminium, heeft Donders vijf matrijzen laten printen bij Voxeljet.

 

Aluminium

Peter Donders, designer die werkt vanuit het Belgisch-Limburgse Bree, kiest in zijn ontwerpen voor organische vormen. Een poosje geleden is hij begonnen met het aftasten van de grenzen van wat technologisch kan. Daaruit zijn onder andere carbon zitmeubels voortgekomen. Nu heeft hij een morps aluminiumlijn meubels ontworpen die uit één stuk zijn gegoten. De organische vormen komen weer terug, maar nu is alle materiaal dat niet strikt nodig is, weggelaten.

3D printen gietmallen

Om deze complexe vormen te kunnen gieten in de geringe stuksaantallen die Peter Donders laat maken, is 3D printtechnologie onmisbaar. Meer en meer designers kiezen hier dan ook voor, om vormvrijheid en betaalbaarheid in het productieproces te combineren. De Batoidea, ofwel de stingray, is qua vorm gebaseerd op de pijlstaartrog. Om de zetel te kunnen gieten in aluminium, heeft Peter Donders bij Voxeljet vijf gietmallen laten 3D printen. De grootste hiervan meet 1105 bij 713 bij 382 mm, wat nog ruim binnen de grenzen van de Voxeljetmachines valt. De uitdaging zat meer in het dunwandig gietwerk dat de Vlaamse designer wil, namelijk wanden tot 0,8 mm dik. De 3D printvormen van Voxeljet kunnen direct verwerkt worden in het gietproces.

Klik op de foto om het totale proces te zien.

 

Meer informatie

 Peter Donders

Voxeljet

Palio International

Pin It on Pinterest