De Vlaamse verspaner Goddeeris houdt jaarlijks 12.500 euro in de knip enkel en alleen door een aantal machines in het weekend uit te schakelen. Energie besparen in de verspaning betekent simpelweg je kosten verlagen.

Twee projecten

Dat zegt Jef Loenders, bij Sirris projectleider van het Eco2Cut project. Dit is een van de twee energiebesparingsprogramma’s die momenteel in de Belgische industrie lopen. Eco2Cut richt zich op de gebruikers, zoals Goddeeris. Het andere project, Eco-Mechatronics, richt zich op de machinebouwers. Hier draait het om de driehoek energie-zuinigheid, prestaties en gebruikscomfort in machines, met als doel om de ecologische voetafdruk van de machine te verlagen en zo de gebruikskosten te verminderen.

Kostenbesparing

Energie besparen in de verspaning is voor de Duitse machinebouwers een belangrijk thema, maar de eerlijkheid gebiedt te zeggen dat het bij veel kleinere en middelgrote verspanende bedrijven nauwelijks speelt. Totdat je energiebesparing vertaalt naar het verminderen van kosten. Sirris beschrijft in een artikel op de eigen website de resultaten die bij Goddeeris zijn geboekt.

Ruim driekwart van de energie niet gebruikt om spanen te maken

Deze Belgische toeleverancier verspaant voornamelijk complexe gietstukken. Door een aantal machines die in het weekend niet worden gebruikt volledig uit te schakelen, valt het energieverbruik in het weekend terug van 60 naar 20 kW. Dat scheelt elk jaar 12.500 euro op de elektriciteitsfactuur. Want zelfs in de standby modus verbruikt een bewerkignscentrum veel energie, bij een van de machines van Goddeeris liefst 7 kW. Liefst 77 procent van het energieverbruik van de onderzochte machine, gaat naar hulpcomponenten, zoals hogedrukpompen, koel- en reinigingspompen etc.

Energieoptimale aansturing

Ga je naar de machinebouw kijken, dan valt veel te besparen door bewegingen niet te optimaliseren vanuit het perspectief van de tijd, maar vanuit het oogpunt van energie. Energieoptimalisatie versus tijdoptimalisatie. Dit is een van de aspecten die bekeken worden in het Eco-Mechatronics project van Sirris en Flanders Mechatronic Technology Centre (FMTC. Soms heeft een iets langzamere beweging niet eens effect op de performantie van de machine, een andere keer wel, maar dat valt in het niet bij de kostenbesparing doordat de machine minder energie verbruikt, zegt Gregory Pinte van FMTC. Hij zegt het wel belangrijk te vinden naar zowel energiebesparing, performantie als gebruikscomfort te kijken. Met deze aanpak hebben Sirris en FMTC bij drie testbedrijven een besparingspotentieel in de machines van 10 tot 20 procent ontdekt. Met een modelgebaseerde aanpak, kun je volgens hen tot energiezuinige machineconcepten  komen.

 

Meer informatie

Sirris en het FMTC presenteren deze week tijdens een seminar op de beurs Automation & Engineering 2012 in Brussel de eerste resultaten van het Eco-Mechatronics project. Dat doen ze donderdag 10 mei ’s middags. Deelname is gratis voor beursbezoekers.

Vraag en Aanbod Belgie publiceert deze week een dossier machinebouw, met daarin uitgebreid aandacht voor beide projecten en nog meer resultaten van energiebesparing bij Vlaamse metaalbewerkers.

 

 

 

 

 

 

Pin It on Pinterest