De Nederlandse start-up Leapfrog levert binnenkort de eerste 3D printers uit. De Creatr is een stabiele, volledig metalen 3D printer die in een laagdikte van 0,3 mm print. In augustus komt de Xeed op de markt, die in lagen van 0,1 mm kunststof en eventueel wateroplosbaar ondersteuningsmateriaal print. “We willen nauwkeurig 3D printen betaalbaar maken”, zegt Maarten Logtenberg, een van de twee oprichters van Leapfrog.

Listen to an English spoken summary

 

Internationale lancering

Vorige maand hebben Martijn Otten en Maarten Logtenberg, de oprichters van Leapfrog, hun 3D printers officieel gepresenteerd. Op de DRUPA in Düsseldorf, de wereldbeurs voor de drukwerkindustrie. Beetje vreemde plek, geeft Maarten toe. Het heeft alles te maken met Flexologic, de Nederlandse fabrikant van machines voor het maken van drukplaten en één van de investeerders in Leapfrog. Toch is het achteraf geen verkeerde beurs geweest, vindt hij. “Omdat we op de DRUPA de enige met een 3D printer waren, hebben we veel aandacht gekregen. In twee weken tijd hebben we een internationaal dealernetwerk kunnen opbouwen.”

Stekkerklaar uit de doos

Leapfrog wil het 3D printen voor een bredere doelgroep toegankelijk maken. Hierbij denken de beide oprichters zowel aan de groep hobbyisten, die graag 3D wil printen maar niet dagenlang bezig willen zijn de printer te assembleren, als ook aan de professionals die kwaliteit zoeken tegen betaalbare kosten. De mix van een volledig geassembleerde printer, gebouwd met metalen en aluminium componenten en een prijs van 1250 euro voor de Creatr en 4950 euro voor de Xeed, denken Maarten en Martijn marktaandeel te winnen. “De opbouw van onze printer verschilt duidelijk met die van andere”, legt Maarten uit. Zo zijn bijvoorbeeld alle assen van staal gemaakt, gebruikt men geen glijlagers maar kogellagers en is het frame van aluminium. De zelf ontwikkelde printkop is uit rvs vervaardigd, waar anderen vaak een teflonbuis gebruiken. “Die smelt na een poosje, waarna de gebruiker een andere printkop moet installeren. Onze printkop is volledig van rvs en daardoor betrouwbaarder.”

 

 

 

Nauwkeurig printen

Qua printtechnologie gebruikt Leapfrog FDM (fused deposition modelling). Een ABS-draad (of PLA of PVA) wordt gesmolten en daarmee bouw je in laagdikten van 0,3 mm je product op (positioneernauwkeurigheid 0,5 mm). Voor de professionele toepassingen komt in augustus de Xeed, een tweede model van het bedrijf uit Alphen aan de Rijn. Deze print met een laagdikte van 0,1 mm en een positienauwkeurigheid van 0,012 mm. De printsnelheid is 200 mm/min, net zo hoog als bij het instapmodel. Deze printer kan een een dual extruder kop worden uitgerust, zodat je naast het ABS-materiaal ook een wateroplosbaar supportmateriaal kunt printen. “De Xeed haalt de nauwkeurigheid en snelheid van duurdere systemen”, zegt Maarten.

Standalone printer

Een voordeel vergeleken met bestaande printers noemt hij het feit dat de Xeed volledig als standalone printer kan worden gebruikt. Weliswaar heeft deze een touchscreen voor de bediening (Androidtablet), maar het volstaat om de STL-file per e-mail naar de machine te sturen waarna de printer volledig autonoom de printopdracht uitvoert. De software die hiervoor nodig is, ontwikkelt Leapfrog zelf en zal de komende tijd nog uitgebreid worden. Het illustreert de visie van de beide ondernemers, die vooral 3D printers willen bouwen voor gebruikers die zich niet druk willen maken over de techniek. Dat zijn met name creatieve hobbyisten, ontwerpers en architecten. “Beide printers komen gebruiksklaar uit de verpakking. Stekker insteken en je kunt printen.”

Productie in Roemenië

De lage kostprijs – vergeleken met bestaande printers – dankt Leapfrog aan het feit dat men de productie en assemblage onderbrengt bij de fabriek van Flexologic in Roemenië.

We denken nog aan een printer en kunststofrecyclingmachine in één apparaat

Daardoor heeft men direct een schaalvoordeel en profiteert men van de lagere loonkosten in het Oost Europese land. Voordat de printers naar de klant gaan, komen ze naar Nederland voor de eindcontrole.

Toekomstige ontwikkelingen

Maarten Logtenberg en Martijn Otten zijn verwachten dat de interesse voor 3D printen verder zal toenemen als de techniek beter en betaalbaarder wordt. Ofschoon ze nu vooral bezig zijn de beide productlijnen goed te laten lopen, denken ze ook al weer verder vooruit. “We willen een goedkopere printer ontwikkelen en waarschijnlijk een printer die met DLP-techniek print.” Deze laatste technologie belicht hars met UV-licht dat uithardt op de plek waar je materiaal nodig hebt. Deze manier van 3D printen gaat weliswaar langzamer, maar de nauwkeurigheid ligt wel een stuk hoger. Een ander idee van twee is een printer die kunststof recycleert en het recyclaat gebruikt als grondstof voor het printen. “Het zou toch mooi zijn als je een leeg pak melk in de machine goed en er komt een geprint product uit”, besluit Maarten.

Meer informatie
Leapfrog

 

Pin It on Pinterest