Chip Storie van MAG (links) en John Cave.

MAG-IAS gaat acht 5-assige XTi profilers leveren aan de Amerikaanse luchtvaarttoeleverancier ADI. Elk van deze profilers wordt voorzien van vijf spindels voor het frezen van titaniumstructuurdelen voor de Airbus 350 en Boeing 787. De vijf spindels van elke machine kunnen per minuut  bijna 1500 kubieke centimeter (90 cubic inch) titaan verspanen.

 

De testopstelling waarmee 90 cubic inch per minuut werd verspaand.

Nieuwe banen
De twee bedrijven hebben deze deal bekend gemaakt tijdens de IMTS in Chicago. De machines worden vanaf het derde kwartaal 2013 opgebouwd bij de ADI-fabriek in California, waar nieuwe banen ontstaan vanwege de orders die de toeleverancier heeft afgesloten met Boeing en Airbus. Doordat men met de nieuwe profilers de productiviteit aanzienlijk kan verhogen, kan ADI in California blijven produceren ook al ligt het loonnniveau hier relatief hoog, zegt John Cave, ceo en president van ADI. Met deze investering is een bedrag gemoeid van 36 miljoen dollar. In totaal investeert de luchtvaarttoeleverancier 100 miljoen dollar in de nieuwe fabriek.

Gantrymachine met 5 spindels
De profiler XTi is een portaalmachine van MAG-IAS die op een track gemonteerd staat. In de fabriek in California staat al een dergelijke machine met 3 spindels, de nieuwe krijgt er 5 per portaal. De acht XTi’s worden verdeeld over twee productielijnen die op een track van 91,4 meter komen te staan.  Het bijzondere aan de nieuwe XTi profiler is, zegt Chip Storie, vice president Aerospace bij MAG-IAS, dat elk van de vijf spindels afzonderlijk aangestuurd wordt. “Daardoor kunnen we veel nauwkeuriger werken dan op de machine met 3 spindels. Ook de rotatie-assen van elke spindel kunnen afzonderlijk gekalibreerd en aangestuurd worden, waardoor het opspannen efficiënter en eenvoudiger wordt.” De A en B-as van elke spindel kan over plus of min 30 graden bewegen. De spindels hebben een maximaal vermogen van 52 kW en 3500 rpm met een koppel van 2523 Nm. Normaal liggen deze waarden bij de XTi profiler iets lager.

MRR: 90 cubic inch per minuut
Ook de productiviteit van de nieuwe spindels ligt aanzienlijk hoger. De testen die de twee bedrijven samen hebben gedaan, laten zien dat per minuut vijf spindels samen tot een Metall Removal Rate van meer dan 90 cubic inch (1474 cc) per minuut komen. John Cave: “Op de huidige 3-assige machines komen we niet verder dan 6 tot 7 cubic inch per spindel. We hebben in het selectieproces veel machineplatforms bekeken, maar voor ons is dit de meest productieve.” Om bij het ruwen met 3 assen een hogere MRR te halen, heeft MAG een speciale oplossing ontwikkeld waarmee de vierde en vijfde as mechanisch kunnen worden geblokkeerd, zodat de stijfheid toeneemt. “Met deze hoeveelheden materiaal die we verspanen, krijgen we een voorsprong op onze concurrentie”, voegt Cave toe. Tijdens een test door MAG-IAS freesde men titaan met een axiale snedediepte van ruim 10 centimeter en een radiale snedediepte van 3,81 cm. Op de huidige XTi-profilers freest de Amerikaanse toeleverancier met een gemiddelde axiale snedediepte van 0,97 cm en een radiale van 4 tot 6 cm.

Zo gaat de nieuwe installatie eruit zien.

Groeiende vraag
De hogere productiviteit is hard nodig, denkt Cave, omdat de luchtvaartindustrie steeds meer titaan delen vraagt. “De aantallen Airbus 350 en Boeing 787 die gebouwd gaan worden, stijgen snel. Onze forecast van zes jaar gaat er vanuit dat Airbus straks tien tot twaalf A 350 vliegtuigen per maand wil bouwen. Dat is fenomenaal. Daarvoor hebben we veel spindels nodig.” De spindels zijn al voorbereid op het koelen met stikstof, wat MAG-IAS momenteel sterk promoot. Omdat Boeing en Airbus dit nog niet hebben gecertificeerd, begint men met de conventionele koeling. Chip Storie is tevreden met deze mega-order, die als je de kosten per spindel uitrekent in zijn ogen een koopje is. “Per spindel betaalt ADI minder dan 1 miljoen dollar. Dat is echt goedkoop. Dat vind je nergens met deze nauwkeurigheid en productiviteit in het verspanen van titanium.”

Meer informatie

Meer informatie
MAG-IAS
Aerospace Dynamics International

 

Pin It on Pinterest