RFA heeft twee nieuwe automatiseringsoplossingen ontwikkeld: de Robotloader voor het beladen van draaimachines, waarbij de robot naast de draaimachine staat. Een tweede noviteit is een visionsysteem met twee camera’s, waarvan een gebruikt wordt om na de bewerking het product te controleren.

 

Vanuit de praktijk
De Robotloader wordt deze week voor het eerst getoond op Metavak in Hardenberg. De robotcel is echter al uitgebreid getest in de praktijk. “We hebben de ontwikkeling samen met twee klanten uit de verspanende industrie gedaan”, zegt Rens Rijlaarsdam van RFA Rijlaarsdam Factory Automation. Het ging daarbij vooral om de interface van de robotbesturing. Deze is zodanig gemaakt dat het programmeren van de robot niet alleen met een minimum aan parameters gedaan kan worden, maar ook nog eens heel herkenbaar is voor een verspaner. Zo volstaat het ingeven van de steekafstand en de positie van het eerste product om de besturing automatisch de positie van alle andere werkstukken in het raster te laten berekenen.

Programmeren van de robot herkenbaar voor een verspaner

Rens Rijlaarsdam: “Ook in het ingeven van de positie van het werkstuk in de machine is simpel. En je kunt per product zowel de instellingen voor het raster, de grijperbekken als de machinepositie vastleggen. Bij een repeatproduct kun je de instellingen direct opvragen.” De grijperbek op de robot is verstelbaar zodat er producten tot 80 mm diameter opgepakt mee kunnen worden. Het raster waarin de producten en het ruwe materiaal staan, is op een kast geplaatst waar de robot aan gekoppeld is.

Verspaners zijn betrokken geweest bij de ontwikkeling van de interface voor de nieuwe RFA robotcel

Deze staat naast de draaimachine. “De machine blijft hierdoor maximaal toegankelijk voor de bediener.” Om de toegankelijkheid van de totale cel te verhogen, gebruikt RFA een lichtscherm in plaats van een hekwerk. De Kawasaki robot kan tot maximaal 80 kilogram handlen, afhankelijk van de uitvoering waarvoor gekozen wordt. In de opstelling op Metavak gaat het om maximaal 10 kilo.

Vision met twee camera’s
Een meer geavanceerde noviteit is het nieuwe visionsysteem dat met twee camera’s werkt. Rens Rijlaarsdam: “De eerste camera controleert of het ruwe materiaal aan de specificaties voldoet qua lengte. De tweede camera controleert na de bewerking het werkstuk, bijvoorbeeld of alle gaten die geboord moeten worden, erin zitten.” Dit is geen nauwkeurige kwaliteitscontrole. Het visionsysteem werkt met een nauwkeurigheid van enkele tienden van een millimeter. De tweede camera dient vooral, legt Rijlaarsdam uit, om bijvoorbeeld te controleren op breukdetectie, zodat voorkomen wordt dat de machine onbemand foute producten freest of draait. Afhankelijk van de toepassing kan de tweede camera, die voorzien is van een zoomlens, ook ingezet worden in de controle van het ingangsmateriaal.

Zelf visionsysteem ontwikkeld
RFA werkt al sinds het midden van de jaren negentig zelf aan visionsystemen. Rijlaarsdam: “Daardoor kunnen we de kosten in de hand houden en vergt de uitbreiding van een robotcel met een visionsysteem geen al te grote extra investering.” Het prijsverschil tussen de Robotloader en een beladingsrobot met twee visionsystemen is amper 5.000 euro. Rens Rijlaarsdam ziet voor beide oplossingen een eigen doelgroep. “Of je met vision werkt of niet, hangt af van de toepassing en de ervaring. Je moet een robotcel niet complexer maken dan nodig is. Voor de robot met het raster heb je geen opleiding nodig; ga je met vision werken vraagt dat wel een training ook al kun je dit systeem eveneens intuitief programmeren.”

 

Meer informatie
RFA Rijlaarsdam Factory Automation

 

Pin It on Pinterest