De spiegels klaar voor verzending (foto Ball Aerospace & Technologies)

Ball Aerospace & Technologies Corp. Heeft de eerste serie spiegels voor de ruimtetelescoop James Webb van NASA efgeleverd. Elk van deze 18 berylliumspiegels is gepolijst tot een oppervlaktenauwkeurigheid van 25 nm, oftewel 0,025 µm.

 

Een testopstelling toen de spiegels nog ontwikkeld werden (foto Ball Aerospace & Technologies)

Acht jaar heeft het de Amerikaanse onderneming en een aantal toeleveranciers gekost om tot dit resultaat te komen. De spiegels worden gebruikt voor de opvolger van de Hubble. De nieuwe telescoop kan negen keer zoveel licht opvangen als de Hubble.

18 spiegels
De spiegel van deze telescoop bestaat uit in totaal 18 van deze spiegels, die elk op zich 1,3 meter in doorsnede meten en 40 kilogram wegen. De 18 spiegels die Ball Aerospace & Technologies produceert, moeten in 2015 gemonteerd zijn in de nieuwe ruimtetelescoop. Beryllium is een van de lichtste metalen die bestaan. Voor de ruimtetelescoop is het materiaal echter nodig vanwege het feit dat het materiaal bestand is tegen temperaturen van 240 graden C, dicht tegen het absolute nulpunt aan. Dit heeft alles te maken met het feit dat telescoop infraroodstralen opvangt.

In deze containers worden de spiegels verscheept (foto Ball Aerospace & Technologies)

Nu de eerste twee spiegels zijn geleverd, gaat het Amerikaanse bedrijf verder met de afwerking van de resterende 16 spiegels. Deze moeten de komende twaalf maanden gereed zijn. De telescoop moet in 2018 in gebruik worden genomen, vele jaren later dan de oorspronkelijk geplande datum. Over de gebruikte polijsttechnologie doet het concern geen mededelingen.

Meer informatie
Ball Aerospace & Technologies Corp.

 

Pin It on Pinterest