“Additive manufacturing wordt onderdeel van elke metaalwerkplaats”, voorspelt Tom De Bruyne van het Belgische additive manufacturing bedrijf LayerWise.

 

We zullen geen ijskasten gaan maken met 3D printen. Maar wel heupimplantaten. Mensen zullen teleurgesteld zijn in 3D printen als ze ontdekken dat niet alles kan. Want 3D printen, de populaire benaming voor alle laagopbouwtechnieken, staat hoog op de hypecurve van Gardner. Het hoort er volgens Tom De Bruyne allemaal bij. “Maar met de potenties van deze technologie zit het goed.”

Tom De Bruyne van Layerwise: additief vervaardigen straks in elke metaalwerkplaats.

Oppervlakteruwheid
De sales manager van Layerwise, dat vanuit België uitsluitend metalen producten via additief vervaardigen maakt, sprak onlangs op de VOM-conferentie Surface Treatment. Een beetje als vreemde eend in de bijt. Immers: wat heeft iemand uit de 3D printwereld te zoeken bij de oppervlaktebehandelaars? Toch wel, blijkt. Een van de typische eigenschappen van het lasersmelten, de technologie die LayerWise gebruikt voor het 3D printen van metalen producten, is dat de oppervlakteruwheid gemiddeld een Ra waarde van 5 heeft. “In een optimale situatie Ra4”, aldus De Bruyne.

Polijsttechniek
Voor menige applicatie is dat voldoende. Bijvoorbeeld medische implantaten. De ruwere oppervlaktestructuur zorgt dan juist voor een betere hechting met het menselijk weefsel. “Het bot kan ingroeien waardoor het implantaat veel langer meegaat en je nog maar een keer een nieuwe heup plaatst die je de rest van je leven houdt.” Als je echter een manifold laagsgewijs produceert, met veel inwendige koelkanalen, dan wil je dat het oppervlak juist glad is. De buitenkant kan gepolijst worden. Het probleem zit bij de inwendige koelkanalen. Tom De Bruyne: “Bij verborgen oppervlakken komen we maximaal tot een Ra waarde van 2. Dat is momenteel het probleem. We zoeken naar methoden om de verborgen oppervlakken beter te finishen.”

Productietoepassingen
LayerWise is met de producten die het vervaardigt het stadium van prototypes eigenlijk al voorbij. Voor specifieke toepassingen lasersmelt men al componenten die daadwerkelijk worden ingezet in de industrie, bijvoorbeeld in een gasbrander die gebruikt wordt bij de productie van LED-verlichting. “Door de hoge belasting hadden de gemonteerde gasbranders een levensduur van maximaal 3 maanden. Omdat wij de branders monolytisch, inclusief koelkanalen, bouwen, blijven ze functioneren.” De gasbranders werken nu al meer dan een jaar.

LayerWise neemt van 27 tot en met 30 november deel aan EuroMold in Frankfurt.
Op 28 en 29 november staat het bedrijf tevens op de Precisiebeurs in Veldhoven.

Meer informatie
LayerWise

 

Pin It on Pinterest