Hembrug vindt hard draaien een uitstekend alternatief voor het cilindrisch slijpen. Vorige week konden 25 Nederlandse precisieslijpbedrijven van de NPS zich hiervan overtuigen. Ze bezochten de productie- en assemblagefaciliteit van Hembrug Machine Tools in Haarlem.

 

Hembrug realiseert met haar ultra precisie hard draaimachines in gehard staal oppervlakte toleranties van < 0,1 µm (Ra), vormnauwkeurigheden van < 0,1 µm en een maatnauwkeurigheid < 1 µm. Dergelijke waardes weet Hembrug te bereiken door de inzet van ondermeer hydrostatica voor hoofdspil en geleidingen en het gebruik van natuur graniet voor de bouw van de machineframes. Dit zijn ook de nauwkeurigheden waar de precisieslijpbedrijven van de Nederlandse Precisie Slijpbedrijven (NPS) dagelijks mee bezig zijn. Finishbewerking met slijpmachines vraagt echter om slijpstenen die in verschillende vormen specifiek per product moeten worden aangemaakt. Een product met wat meer complexe contouren moet vaak een gang langs meerdere slijpmachines maken om het gewenste eindresultaat te behalen. Iedere variant van een werkstuk vraagt weer om andere slijpsteenvormen en dat kost de nodige tijd voor omstellen, dressen en uitrichten. Juist bij kleine seriegroottes weegt die factor zwaar de in de hele productietijd. Een hard draaimachine hoeft niet te worden omgebouwd en is daarmee zeker drie keer sneller dan een slijpmachine. Bovendien kan in veel gevallen zelfs een hogere productkwaliteit worden bereikt, met name op punt van geometrie. Het finish hard draaiproces is een droog proces, waarvan het restmateriaal recyclebaar is.

De NPS-leden hebben een werkbezoek gebracht aan Hembrug, waar ze uitgebreid bijgepraat zijn over de mogelijkheden van hard draaien.

Noviteiten
Tijdens de rondleiding toonde Hembrug ondermeer de nieuwste Mikroturn 100 Special hard draaimachine, die het begin oktober ook op de AMB in Stuttgart presenteerde. Hembrug past in de Mikroturn 100 Special een geïntegreerde torque motorspil met hydrostatische lagering toe. Deze hoofdspil met een rondloopnauwkeurigheid van 0,1 µm levert dankzij een hoog koppel en extreme stijfheid de optimale stabiliteit voor het draadsnijproces. Daarnaast kregen de bezoekers de nieuwe Mikroturn 500 XL (ø 450 mm draaidiameter) met 500 mm lengte tussen de centers te zien.

Hembrug was onlangs de enige Nederlandse machinebouwer op de IMTS in Chicago

Meer informatie

Hembrug Machine Tools

 

Pin It on Pinterest