Additive manufacturing moet in de productieomgeving komen. Dat is het doel dat EOS zich voor de komende jaren heeft gesteld. “Net zoals hogesnelheidsfrezen en spuitgieten moet dit ook een gangbare technologie in de maakindustrie worden”, zegt Adrian Keppler, bij EOS verantwoordelijk voor strategie en new business.

 

Links Adrian Keppler, rechts Peter Klink, executive vice president sales bij EOS

EOS heeft dat doel al een beetje gehaald. Op EuroMold toonde het Duitse concern een 4-voudige robotgripper, ontwikkeld in nauwe samenwerking met Kuhnstoff en Wittmann. Deze gripper illustreert de meerwaarde van additive manufacturing technologie voor de maakindustrie. Door functies te integreren, bestaat deze gripper uit veel minder componenten wat de assemblage vereenvoudigt. De gripper weegt slechts 210 gram, vergeleken met het conventioneel vervaardigde exemplaar dat liefst 1500 gram weegt. Adrian Keppler, executive vice president: “Dat betekent dus dat je meer gewicht kunt tillen of dat je de robot sneller kunt bewegen, wat tot kortere cyclustijden leidt.” Bovendien bespaar je grondstoffen. Het derde belangrijke voordeel is dat de gripper is aangepast aan de eisen van de specifieke toepassing, maar desondanks tegen lagere kosten met een kortere doorlooptijd kon worden geproduceerd. De gripper is de helft goedkoper en time to market is verkort met 83 procent.

Zes machines bij MTU in München
Adrian Keppler verwacht dat het de technologie over enkele jaren doordringt in de productieomgeving. In de klantenkring van EOS zie je deze ontwikkeling al op gang komen. MTU, de luchtvaarttoeleverancier in München, heeft zes EOS-machines om metaaldelen laagsgewijs op te bouwen. Momenteel werkt men samen aan de validatie van het direct laser metal sintering proces voor luchtvaarttoepassingen.

 

 

 

FDA-goedkeuring voor heupimplantaten mijlpaal voor nieuwe markt additive manufacturing

GE beschikt in de vestiging in het Amerikaanse Cincinnatti over 20 machines voor additive manufacturing. In de VS is de eerste FDA-goedkeuring verworven voor het produceren van heupimplantaten via de EOS-technologie. “Dat is een doorbraak voor de implantaatproductie”, verwacht Keppler. “Dit is een mijlpaal in de ontwikkeling van deze markt.” EOS heeft thans wereldwijd zo’n 1100 systemen bij klanten geïnstalleerd, waarvan tweederde systemen betreft voor het laagsgewijs opbouwen van kunststof componenten en eenderde voor de productie van metalen componenten. 70 procent van de machines staat in Europa, 15 procent in de VS, de rest in Azië. 200 EOS-klanten beschikken inmiddels over meer dan één EOS-machine.

Goud opbouwen

Het technologieconcern toonde op EuroMold enkele interessante nieuwe ontwikkelingen. Een hiervan is de Precious M 080, een laser sinter systeem waarmee je direct 18 karaats gouden componenten maakt. Deze machine is met name bedoeld voor de sierraden- en horlogeindustrie. De ontwikkeling is gezamenlijk door EOS en Cookson Precious Metals gedaan. Stella Layton, ceo van Cookson: “Met deze technologie kunnen we sierraden en horloge-onderdelen maken direct vanuit de CAD-file. We kunnen nu zeer complexe designs produceren, die tot nog toe ondenkbaar waren.” Zij ziet de technologie ook geschikt voor serieproductie, omdat je een aantal kostbare stappen in het productieproces uitschakelt.

 

Een deel van de robotgripper.

Kunststoffen: nieuw basismodel
Aan de kunststoffenkant introduceerde het bedrijf de Formiga P 110, de opvolger van het andere basismodel P100. Dit systeem leent zich voor de productie van kleine, complexe componenten van kunststof, met een opbouwplatform van 200 bij 250 bij 330 mm. Als materiaal gebruikt het systeem polyamide of polystureen. In de hoogste resolutie bouwt de machine lagen op met een dikte van 60 µm.

Nieuwe businessmodellen
De komende jaren mogen we nog meer innovaties van EOS verwachten, zegt Keppler. Een van de grootste drivers hiervoor is kostenreductie in de maakindustrie. “Onze klanten willen met onze systemen hun kosten per deel omlaag brengen.” Om de drempel om in te stappen in additive manufacturing te verlagen, zoekt EOS naar innovatieve businessmodellen. “Bijvoorbeeld pay per use, zodat onze klanten eerst hun eigen business kunnen ontwikkelen zonder te hoeven investeren.”

Franc Coenen

Meer informatie
EOS

 

Pin It on Pinterest