Apple haalt in 2013 een deel van de productie terug naar de VS. General Electric doet dat al (met een Nederlands tintje). Zijn outsourcing en offshoring uit? Het Amerikaanse tijdschrift Forbes heeft er een interessant artikel aan gewijd. De conclusie: de overlevers zullen niet de bedrijven zijn met maximale aandeelhouderswaarde, maar wie snel en voortdurend innoveert.

 

Sinds president Obama de maakindustrie terug op de politieke agenda heeft gezet, waait er een andere wind door de VS. Dat merkte je enkele maanden geleden heel goed op de IMTS, de Amerikaanse machinebeurs. Harry Moser, oud-baas van Agie Charmilles in de VS en nu de drijvende kracht achter het Reshoring Initiative, wist toen al te melden dat de eerste 50.000 banen zijn teruggebracht naar de VS. “Tegen 2015 kunnen een half miljoen banen zijn teruggehaald. En als bedrijven echt uitgaan van het begrip total costs of ownership, kunnen het er een miljoen worden.” Een deel van deze banen is gecreëerd door GE, dat bijvoorbeeld tegenwoordig weer ijskasten in de VS produceert. De nieuwe lijn hiervoor is in maart dit jaar in Louisville in gebruik genomen. Overigens produceert GE de zijkanten voor deze ijskasten op een automatisch lijn gebouwd door WEMO in Den Bosch (bekijk de video van het transport met een Antonov). Elke tien seconden is een paneel klaar. Nu kondigt ook Apple aan één productielijn voor iMacs in 2013 naar de VS te halen. En kampioen produceren in China, Foxconn, schijnt te overwegen een fabriek in de VS te willen starten.

Geld verdienen

Opvallend in het artikel in Forbes is dat Jeff Immelt, ceo van GE, zegt productie terug te halen naar de VS omdat hij denkt hiermee geld te verdienen.

I don’t do that because I run a charity

Op zoek naar een verklaring voor het massaal outsourcen van de maakindustrie, noemt Steve Denning van Radical Management, auteur van het artikel, onder andere het groeiend besef dat outsourcing niet zinvol is geweest. Men begint namelijk in te zien dat de logistieke ketens te lang zijn geworen, dat je amper nog snel kunt reageren op vragen uit de markt en dat de productie fysiek scheiden van design toch wel nadelen met zich meebrengt. Het is als een kookboek schrijven zonder ooit te koken, zegt een van de ceo’s in het artikel.

Aandeelhouderswaarde

Je vraagt je af waarom al die geleerde managers niet tot deze inzichten zijn gekomen. Ook daar geeft het Forbes-artikel een helder antwoord op. Bedrijven waren niet meer bezig met de toekomst te bouwen, maar enkel met maximale aandeelhouderswaarde. En als je alleen naar de kosten van arbeid kijkt, wekt een spreadsheet al gauw de indruk dat banen exporteren naar China onder aan de streep iets oplevert. GE geeft het voorbeeld dat dit niet zo is. Harry Moser zegt dat inkopers niet naar de verborgen kosten hebben gekeken. Het Reshoring Initiative heeft een rekenmodule (TCO Estimator) ontwikkeld waarmee inkopers snel inzicht kunnen krijgen in de vraag of het nu echt loont om een product in een lage lonen land te laten maken of niet.

Toekomst

De opmars van nieuwe technologieën, zoals additive manufacturing en automatisering, kunstmatige intelligentie en nanotechnologie gaan de maakindustrie radicaal transformeren. De winnaars van de toekomst zijn de bedrijven die snel en continu innoveren op basis van klantvragen. En dat vereist een nieuw soort management. Niet met focus op aandeelhouderswaarde – want dat levert de hoogste bonus op – maar op zelfsturende teams, continu verbeteren, maximale transparantie en de klant voortdurend positief verrassen.

 

 

2 gedachten over “Outsourcing voorbij; maakindustrie gaat radicaal veranderen

Reacties zijn gesloten.

Pin It on Pinterest