Sodick heeft vorige maand in Thailand de tweede fabriek geopend. Hier worden onderdelen gemaakt en machines geassembleerd. Een groep Nederlandse en Belgische relaties van De Ridder THO heeft de nieuwe fabriek als een van de eerste bezocht.

 

De trip naar Bangkok was alweer de vierde VIP-reis die De Ridder THO organiseerde om (potentiële) klanten kennis te laten maken met de Sodickmachines en -technologie. Volgens Ron Maarschalkerweerd, binnen de Benelux verantwoordelijk voor de verkopen van Sodickmachines, is dat de beste manier om overtuigd te raken van de kwaliteit.

Marktaandeel groeit

Zeker deze groep viel met de neus in de boter, want eind februari heeft de Japanse machinebouwer een heel nieuwe fabriek net even buiten Bangkok geopend. “We hebben deze gebouwd vanwege de grote vraag naar onze machines. Inmiddels hebben we sinds 1999 31.000 draad- en zinkvonkmachines met lineaire motoren in alle assen verkocht”, zei Jan van Egmond, president van Sodick Europe. Met name de laatste tien jaar versnelt de groei. Wereldwijd heeft Sodick nu een marktaandeel van 24 procent; in Nederland zelfs van 40 procent; en 15 procent in België. Verwacht wordt dat alleen al dit jaar in de nieuwe fabriek tegen de 2000 machines worden gebouwd. De capaciteit laat toe dit aantal op te voeren. Daarnaast blijft de andere fabriek van Sodick in Bangkok – op slechts enkele kilometers van de nieuwe vandaan – in gebruik.

Dynamiek in Zuidoost-Azië

Deze fabriek heeft eind 2011, toen Thailand geteisterd werd door hevige overstromingen, onder water gestaan. Destijds lag de productie in totaal ruim 7 weken stil. Dit is mede aanleiding geweest om de tweede fabriek te bouwen. Deze ligt niet alleen op een terrein dat 5 meter hoger ligt, maar is ook omgeven door een kademuur. De snelheid waarmee de Japanse machinebouwer dit project heeft gerealiseerd, is veelzeggend voor de huidige dynamiek in Zuidoost-Azië. “In iets langer dan een jaar heeft het management dit voor elkaar gekregen en draait de fabriek al volop”, aldus Jan van Egmond. Sodick assembleert in Thailand niet alleen de machines, maar produceert er ook onderdelen, zoals de elektronicacomponenten en de keramische componenten voor in de vonkmachines.

Positieve toekomst

De Europese baas van Sodick toonde zich in Thailand positief over de markt voor vonkverspanen, ook al is deze qua omvang in Europa gekrompen. Deels komt dit door de alsmaar betere vonktechnologie, waardoor je sneller tot het eindresultaat komt. “Het hele proces is efficiënter geworden.” In de Benelux ziet Ron Maarschalkerweerd een verschuiving. Je komt het draad- en zinkvonken steeds vaker tegen bij de algemene machinebouw, die de technologie inzet om de alsmaar hogere nauwkeurigheden te halen. “De toleranties worden steeds kleiner, gevraagde nauwkeurigheden hoger. En met frezen kun je nog steeds geen rechte hoeken maken, wat met vonken wel kan.”

In het digimagazine van april verschijnt een interview met Jan van Egmond over de marktontwikkelingen voor draad- en zinkvonken en gaan we dieper in op de technologie van Sodick. Bekijk hier alvast een fotoreportage van de VIP-reis die De Ridder THO organiseerde.

 

Meer informatie

Sodick

De Ridder THO

 

Pin It on Pinterest