De grote coördinatenmeetmachine van Leitz

Nauwkeurigheid: daar ligt de toekomst voor de Europese verspanende industrie. Op de Hannover Messe toont het Duitse Pfrang-Tec komende week dat dit ook voor de grootverspaning geldt. De toeleverancier heeft ’s werelds grootste coördinatenmeetmachine in gebruik genomen: 7000 bij 4000 bij 3000 mm. Op luchtlagers geplaatst in een ‘zwevende’ hal.

[quote style=”boxed” float=”right”]Leitz CMM weegt 339 ton en staat op verwarmd fundament[/quote] Op de website van het Duitse blad MaschinenMarkt staat een artikel over grenzen verleggen in de grootverspaning. Pfrang-Tec gebruikt onder andere portaalfreesmachines van Mikromat, waarover wij in het vorige digimagazine uitvoerig hebben geschreven. Naast de Mikromat 20 V beschikt het Duitse bedrijf ook over de 40V, de grootste portaalfreesmachine die Mikromat ooit heeft gebouwd.

CMM bereik 7 bij 4 bij 3 meter
De vraag is echter: hoe toon je de µm-nauwkeurigheid aan als je componenten van meters lange afmetingen bewerkt? Pfrang-Tec heeft dat op een bijzondere wijze opgelost. Bij Leitz heeft men een giga-coördinatenmeetmachine gekocht die een meetbereik heeft van 7000 bij 4000 bij 30000 mm. Tafelbelasting: maximaal 40 ton. De meetmachine zelf weegt 339 ton. De grootste ter wereld. Dat zo’n meetmachine in een geklimatiseerde ruimte komt, mag duidelijk zijn. Voor de precisie die Pfrang-Tec nastreeft is dat echter nog niet genoeg.

Werkstukken tot 7000 mm lengte kunnen exact gemeten worden.
Werkstukken tot 7000 mm lengte kunnen exact gemeten worden.

De nieuwe hal is zodanig gebouwd dat trillingen van buitenaf niet doordringen in de constructie van de hal. En het fundament van zowel de Mikromat als de Leitz meetmachine zijn verwarmbaar. Daarnaast is de Leitz-machine nog eens op luchtlagers geplaatst.

Voordelen
En waarvoor doet men dit allemaal? Bijvoorbeeld om voor een klant een machinebed van 11 meter lengte te bewerken met een afwijking van slechs 12 µm over deze enorme lengte. Of om in compressoren zeer nauwkeurige boringen aan te brengen. Ook voor windturbines is een dergelijke nauwkeurigheid van belang, want daardoor neemt de levensduur van de aandrijfcomponenten toe. Pfrang-Tec verhoogt hiermee niet alleen de nauwkeurigheid, maar optimaliseert tevens het productieproces doordat men veel minder met de hand hoeft na te bewerken.

En lees hier het bericht van Pfrang-Tec op de website van de Hannover Messe

De Hannover Messe start maandag 8 april en duurt tot en met vrijdag 12 april. Pfrang-Tec staat in hal 4 stand F24/2 (Zulierfermarkt Sachsen)

Pin It on Pinterest