Op deze machine bewerkt Lightmotif met de ultrakorte pulslaser onder andere matrijzen.

De ultrakorte pulslaser is industrierijp. Deze laser opent nieuwe mogelijkheden voor high tech applicaties, verwacht Max Groenendijk van Lightmotif. Hij is een van de sprekers op het zesde Industrial Laser Event.
[quote style=”boxed” float=”right”]Laser bewerken van matrijs laat kunststof aanvoelen als zijde[/quote]

Op 16 april organiseert het Laser Applicatie Centrum in Enschede voor de zesde keer dit eendaags event rondom lasertechnologie. Slogan is dit keer: de crisis te lijf met lasertechniek. Tijdens lezingen, op de kennismarkt en in labdemo’s kunnen bezoekers zien welke kansen lasertechnologie de maakindustrie biedt. Bijvoorbeeld laserbewerken met ultrakorte puls laser. Lightmotif, een spin off van de Universiteit Twente, heeft een machine én de technologie ontwikkeld voor het bewerken van bijvoorbeeld spuitgietmatrijzen met de ultrakorte pulslaser. Daarmee ga je een stap verder dan wat nu al industrieel gebeurt met lasertextureren. Max Groenendijk: “Nu brengt men door te lasertextureren visuele veranderingen in het oppervlak aan; wij veranderen met ons proces echt de huidwrijving van het kunststofproduct. Een spuitgietproduct voelt bijvoorbeeld aan als echte zijde.” In zijn inleiding op het Industrial Laser Event zal Groenendijk nog meer mogelijke toepassingen schetsen, bijvoorbeeld het veranderen van het oppervlak van medische implantaten zodat deze beter aan de cellen in het menselijk lichaam hechten.

Nieuwe machine
Lightmotif komt medio 2014 met een 3-assige machine naar de markt die het voor high tech bedrijven gemakkelijker maakt de ultrakorte pulslaser in te zetten voor onder andere het bewerken van oppervlakken. Max Groenendijk: “Wij hebben onze wetenschappelijke bagage vertaald naar een machine die gebruikersvriendelijk is en ook het ontwikkelen van complexe toepassingen toelaat. Deze machine is flexibel en heeft een hoog integratieniveau.” Juist daarom leent ze zich voor toepassing in de maakindustrie: de gebruiker kan zich volledig richten op zijn proces en hoeft zich niet meer druk te maken over de lasertechnologie zelf. De technologie van de ultrakorte pulslaserbronnen zelf is overigens vandaag de dag voldoende uitgerijpt om industrieel toegepast te worden, wat ook al gedaan wordt door een handvol Nederlandse bedrijven.

Ontdek mogelijkheden op Industrial Laser Event
Het laserevent bij de Universiteit Twente is met name bedoeld om de maakindustrie de mogelijkheden van lasertechnologie te tonen. Keynotespreker tijdens het zesde Industrial laser Event is professor Dave Blank, onderzoeker nanotechnologie en onder meer lid van het Topteam Hightech Systemen en Materialen (HTSM). Hij gaat in op de rol van de laser in nanotechnologie. René Sanders van Philips houdt een presentatie over het microverspanen van grote oppervlakken met de laser. Naast deze en andere presentaties is er nog de kennismarkt, waar bedrijven en kennisinstellingen staan om vragen van bezoekers te beantwoorden. Een van de deelnemers hieraan is het Rapid Manufacturing Center, dat zich toelegt op alles rondom additive manufacturing (3D printen). Tot slot wordt de Laserinnovatieprijs 2013 uitgereikt. Hiervoor is een aantal bedrijven voorgedragen die op hun manier lasertechnologie innovatief toepassen. Lightmotif is een van de kandidaten. Een jury nonimeert drie kandidaten die zich tijdens het event presenteren.

Aanmelden voor het Industrial Laser Event op 16 april kan via de website. Deelname kost 150 euro (excl. BTW).

In het digimagazine van april verschijnt een uitgebreider artikel over hoe Lightmotif de ultrakorte pulslaser toepast.

Meer informatie

Lightmotif

 

 

1 gedachte over “Ultrakorte pulslaser rijp voor industriële toepassing

Reacties zijn gesloten.

Pin It on Pinterest