3D geprinte

Een foto van de test.

Vliegen met 3D geprinte motoronderdelen is weer een stap dichterbij gekomen. De NASA heeft samen met Aerojet Rocketdyne een belangrijke test afgerond met een injector gemaakt met selective laser sintering.

 

[quote style=”boxed” float=”right”]Doorloop-tijd: van ruim 1 jaar naar 4 maanden[/quote] “De NASA erkent dat zowel op aarde als mogelijk ook in de ruimte, additive manufacturing ‘game-changing- kan zijn: productietijd en kosten kunnen significant omlaag door geprinte gereedschappen, motoronderdelen en wellicht zelfs een compleet ruimtevaartuig”, zegt Michael Gazarik, werkzaam bij NASA.

70 procent kostenbesparing
De testen zijn gedaan met een injector voor een raketmotor, bedoeld voor een mengsel van vloeibaar zuurstof en waterstof . Normaal gesproken kost de productie hiervan meer dan een jaar. Door selective laser sintering (de technologie bij onder andere door Concept Laser en Renishaw worden gebruikt) in te zetten, wist de Amerikaanse fabrikant de productietijd terug te dringen tot vier maanden en de kosten met liefst 70 procent. De injector is een van de duurste onderdelen van een raketmotor. Dat Aerojet Rocketdyne er in geslaagd is deze met additive manufacturing te maken, is een doorbraak, aldus Jeff Haynes, additive manufacturing programmamanager bij het Amerikaanse bedrijf. Tot nog toe wordt de technologie namelijk veelal ingezet voor de productie van eenvoudige bevestigingscomponenten. Nu heeft men dus een heel complex en kostbaar onderdeel geprint. “Dit project heeft de weg vrijgemaakt om additive manufacturing in de toekomst in te zetten in de bouw van dit soort motorcomponenten.”

3d geprinte
Enkele leden van het testteam bekijken de injector na de test.

Opschalen naar productie
De test die het onderdeel heeft doorstaan is een cruciale test bij NASA en een belangrijke stap op weg naar certificering van materiaal en productietechnologie voor dit soort onderdelen. Bij de test is de injector blootgesteld aan een mengsel van zuurstof en waterstof onder hoge temperatuur. Aerojet Rocketdyne wil de techniek nu opschalen om te voldoen aan de productie-eisen. Het bedrijf wil additive manufacturing daadwerkelijk gaan integreren in de productielijnen in de fabrieken voor raketmotoren.

Foto’s: NASA Glenn Research Center

Meer informatie
Aerojet Rocketdyne
NASA

Pin It on Pinterest