De productie van Zhafir spuitgietmachines bij Haitian in China.

De organisatoren van de EMO en ’s werelds grootste kunststoffenbeurs K lijken niks te merken van een crisis. Beide stevenen op record aantal deelnemers af. Dankzij de Aziatische bedrijven en bezoekers. Maar komen die hier alleen Europese machines kopen?

[quote style=”boxed” float=”right”]Eén op vijf deelnemers EMO en K komt uit Azië[/quote] Over twee maanden begint de EMO, ’s werelds grootste beurs voor de metaal werktuigmachines. De beurs der superlatieven, zo kondigen de Duitse machinebouwers (VDW) het evenement aan. Nu al zijn er meer vierkante meters verkocht dan twee jaar geleden: 177.000 m2 tegenover 160.000 m2 in 2011. Meer dan 2000 exposanten hebben zich al aangemeld. Een op de vijf is afkomstig uit Azië. Taiwan is met 164 exposanten de sterkste Aziatische delegatie op de beurs, op de voet gevolgd door de Volksrepubliek China (122 deelnemers), Japan (76 deelnemers) en Korea 47 deelnemers). Vergelijk die aantallen eens met het van oudsher Europese machinebouwland Italië, dit keer vertegenwoordigd met 238 deelnemers? Of Zwitserland met 128 deelnemers? Ook onder de bezoekers zullen er straks veel Aziaten zijn: een op de vijf rekenen de organisatoren.

Groei K komt uit Azië
Iets soortgelijks zien we bij de K, de driejaarlijkse kunststofbeurs, die 16 oktober start in Düsseldorf. Ook hier recordcijfers: blijkbaar zijn de spelers in deze sector positief over de toekomst. Eind juni hadden zich 3138 exposanten aangemeld, tegenover 3097 die er drie jaar geleden bij waren, ondanks de niet overal rooskleurige situatie melden de organisatoren zelf. En ook hier geldt: Azië is sterk in opkomst. Het netto oppervlak dat de vijf grootste Aziatische exposanten afnemen groeit met een kwart vergeleken met drie jaar geleden. Meer dan 25.000 m2, ongeveer een kwart van de totale beurs, wordt straks bemand door Aziatische bedrijven. Daaronder 342 uit China alleen.

Aziatische machinebouwers eisen hun rol op

Nieuwe fase globalisering
Deze cijfers weerspiegelen de huidige trends in de industriële markten. Na de globalisering van de maakindustrie, waarbij productie naar lage lonen landen verdween, en globalisering van de machinebouw, waarbij Europese fabrikanten Aziatische markten ontgonnen, breekt nu fase 3 aan. De Aziatische spelers laten op de wereldbeurzen zien dat ze hun rol willen opeisen. De Taiwanese machinebouwers hebben afgelopen jaar aangekondigd hun marktaandeel te willen vergroten. Koreaanse fabrikanten hebben dezelfde ambitie. En China? Is dit het land van lage kwaliteit, ook bij de machinebouw?

opmars Azië
Professor Franz: kwaliteit gaat niet alleen om high tech machines.

Kwaliteit in eenvoudige machines
Op de persconferentie van de K durfde professor Helmar Franz van spuitgietmachinefabrikant Haitian, die handschoen wel op te pakken. De Duitse engineer is sinds de overname van de Duitse fabrikant Zhafir lid van de raad van bestuur van het Chinese Haitian, de grootste machinebouwer in de kunststofindustrie. “Als Duitse engineer weet ik wat kwaliteit is”, zegt professor Franz. “Kwaliteit is niet alleen van toepassing op high tech machines, maar ook op een eenvoudige machine. Ook die moet kwalitatief goed zijn; zijn werk goed doen. Als ik naar onze cijfers kijk dan gaat het niet om de prijs alleen. We hebben in 5 jaar tijd 85000 machines verkocht en maken winst. Goedkoop is geen categorie. Correct en efficiency wel.”

EMO Azië
De Europese machinebouwers zullen hun Aziatische concurrentie steeds meer tegenkomen. Krijgen we dan straks een EMO China? Op die vraag was EMO commissaris-generaal Carl Martin Welcker heel stellig: “Er komt geen Aziatische beurs. We blijven in Europa. Onze kracht is de technologie die we bieden. De Chinezen komen hierheen omdat wij de technologie hebben. Het nieuwe zien ze in Hannover.”

Of dat nieuwe in de toekomst soms wellicht ooit eens uit Azië komt?

1 gedachte over “Duitse wereldbeurzen tonen opmars Azië

Reacties zijn gesloten.

Pin It on Pinterest