ExOne

De Duits-Amerikaanse fabrikant van 3D printers voor de gietindustrie ExOne gaat samenwerken met ovenbouwer Ipsen. Dit bedrijf ontwikkelt en bouwt industriële vacuümovens. Hierdoor kan ExOne een compleet systeem aanbieden voor het additief vervaardigen van gietkernen en –mallen.

[quote style=”boxed” float=”right”]ExOne gaat met Ispen samen-werken[/quote] ExOne, met productievestigingen in de VS en Duitsland, bouwt 3D printers voor giettoepassingen. De zandvormen moeten na het printen in een oven uitharden. “Nu onze pijplijn met mogelijkheden groter wordt, hebben we het aankoopproces van een oven voor onze klanten vereenvoudigd”, aldus David J. Burns, president en COO van ExOne. “We kunnen nu een compleet pakket van 3D printer en vacuümoven leveren.” De keuze voor Ispen is mede ingegeven door de wereldwijde aanwezigheid van het bedrijf. Ispen ontwikkelt en bouwt industriële vacuümovens, atmosferische ovens en de besturingssystemen hiervoor. Het concern heeft vestigingen in 34 landen en is actief in sectoren zoals de luchtvaartindustrie, wamtebehandeling, medische toepassingen, energie en automotive. Ispen heeft productievestigingen in Europa, Amerika en Azië.

Metaal printen en laserboren
ExOne heeft verleden jaar op de IMTS naast de 3D printers voor gietvormen de M-Flex gelanceerd. Hiermee kun je direct metalen componenten printen. Ook hierin is al een oven voor het sinteren van de printdelen geïntegeerd. De M-Flex print zowel in roestvaststaal, brons als ook in hardmetaal. Het lijkt er overigens op dat het concern bezig is een heel eco-systeem te bouwen, want met de ExMicro Orion Laser bouwt het een ultrakorte pulslaser voor het laserboren van microgaten van minder dan 100 µm doorsnede in 1 mm dik materiaal. Het gaat om een 5-assige machine zodat ook complexe vormen bewerkt kunnen worden. Met een pulsduur van de laser van 15 picoseconden voorkomt men dat er warmte in het materiaal dringt.

Meer informatie
ExOne

 

Pin It on Pinterest