frezen blisk

Meteen investering van 65 miljoen euro, heeft MTU Aero Engines een ultramodern competentiecentrum voor het frezen van blisks in gebruik genomen. Op 20 freesmachines, 7 draaifreescombinaties en 8 coördinatenmeetmachines gaat MTU uiteindelijk 3500 blisks per jaar produceren, vergaand manarm.

[quote float=”right”]Computer bestuurt productie-straat van 96 meter lengte[/quote] De productie van duizenden blisks per jaar zal pas tegen 2016 zover zijn. Dan moet het nieuwe competentiecentrum in München volledig operationeel zijn. Nu start men met zo’n 600 van deze complexe onderdelen voor vliegtuigmotoren. Het nieuwe centrum is een van de grootste en meest flexibele productiecentra voor blisks ter wereld. In tegenstelling tot de klassieke productiemethode, worden deze blisks uit vol materiaal gefreesd. MTU Aero Engines is een van de marktleiders in deze snel groeiende industrie.

frezen blisks
Door vergaande automatisering kan MTU in Duitsland blijven verspanen.

RFID-chips in elke pallet
De productie gaat vergaand manarm plaatsvinden. Het hart ervan is een 96 meter lang magazijn, gekoppeld aan een centrale server die elk moment alle processen in de cel geauto-matiseerd kan aansturen. Elk werkstuk heeft een geïntegreerde RFID-chip en krijgt een ordernummer. Afhankelijk van de orderverwerking, beschikbaarheid van materiaal, tooling en machines, bepaalt het centrale systeem de plek waar de pallet wordt opgeslagen en op welke machines de blisks bewerkt wordt. “Om aan de grote vraag naar blisks te voldoen, moesten we nieuwe productiecapaciteit realiseren. Dit bliskscentrum is het grootste investeringsproject van de voorbije jaren”, aldus Egon Ehle, bestuursvoorzitter van de Duitse toeleverancier aan de luchtvaartindustrie. Door de combinatie te zoeken van vergaande automatisering, innovatieve bewerkingen zoals de draaifreesbewerking en gekwalificeerde medewerkers, slaagt MTU Aero Engines erin om uiteindelijk toch kostenvoordelen te halen uit de productie in Duitsland. Met deze combinatie kun je arbeidsplaatsen in de Duitse industrie behouden. In het nieuwe competentiecentrum zullen uiteindelijk rond de 200 mensen een baan vinden.

Pratt & Whitney motoren
De blisks die men in München produceert, komen uiteindelijk in de motoren terecht van Pratt & Whitney, onder andere in de PW800 motoren, de PW1000G motoren en de TP400-D6. Bij MTU Aero Engines werken in totaliteit zo’n 8500 medewerkers wereldwijd. De nieuwe productiehal beslaat een oppervlak van 10.000 vierkante meter en is zodanig gebouwd, dat men slechts een derde van de normale energie nodig heeft.

Groei civiele markt
Bij de presentaties van de halfjaarcijfers heeft het Duitse bedrijf aangegeven dat met name de markt voor civiele vliegtuigen sterk groeit. MTU Aero Engines heeft de omzet dit eerste half jaar met 19 procent zien groeien tot 1852,2 miljoen euro. De omzet in de markt voor aandrijfsystemen voor civiele vliegtuigen groeide zelfs met 36 procent, met name doordat de productie van de Airbus A380 op gang is gekomen, evenals die van de motoren voor de nieuwe Boeings 787 Dreamliner en Boeing 747-8. Eind juni had het bedrijf voor meer dan 11,5 miljard euro orders in portefeuille, oftewel werk voor de komende 3 jaren. Logisch dat men capaciteit bij bouwt. Onder andere in de fabriek in Polen gaat men fors investeren, in totaliteit meer dan 40 miljoen euro.

De luchtvaart is een van de sectoren die tijdens de komende EMO in Hannover extra aandacht krijgen, evenals de integratie van ICT-systemen in de verspaning.

 

Meer informatie
MTU Aero Engines

1 gedachte over “MTU neemt ultramodern competentiecentrum voor frezen blisks in gebruik

Reacties zijn gesloten.

Pin It on Pinterest