Pimpel toont op de EMO CHECKitB4 step one.

De EMO 2013, het tweejaarlijkse innovatiefeest van de wereldwijde werktuigmachinebouw, staat in het teken van intelligenter produceren. Dat kan onder andere door de integratie van IT in de werktuigmachine. Onder andere Siemens en Pimpel laten hiervan toepassingen zien op de beurs.

[quote float=”right”]Siemens ziet 3D printen als een kans[/quote]

In de september editie van het digimagazine komen zowel Joachim Zoll, divisiemanager Machine Tools bij Siemens, als Fritz Pimpel van Pimpel over dit thema aan het woord. Siemens lanceert onder andere de Manufacturing Resource Library, Collision Avoidance en Sinumerik Integrate for Production. Joachim Zoll zegt in het interview dat het eerste product CAM-programmeren gemakkelijker maakt, het tweede programmeren aan de machine veiliger en Sinumerik Integrate for Production een goedkope en laagdrempelige oplossing is voor verspaners om hun IT-wereld te koppelen aan de machines. Interessant zijn ook de opmerkingen van Zoll over additive manufacturing. “Bij Siemens zien we dit als een kans.”

Joachim Zoll van Siemens: 3D printen biedt een kans,
Joachim Zoll van Siemens: 3D printen biedt een kans,

3D printen miljardenmarkt
Additive manufacturing, oftwel 3D printen, is eigenlijk de grote afwezige op de EMO 2013. Terwijl bijna elk evenement tegenwoordig extra aandacht probeert te trekken met 3D printen, lijkt het thema op de EMO 2013 niet te bestaan. Hooguit Renishaw besteedt er wellicht aandacht aan. De VDW laat desgevraagd weten op de Metav 2014 het thema te gaan belichten. Hebben de werktuigmachinebouwers koudwatervrees? Of zijn ze bang? Siemens kijkt er wel naar, zegt Joachim Zoll. Er schijnt een onderzoek te zijn waarin wordt beweerd dat een paar procent van frees- en draaidelen vervangen kan worden door 3D printdelen. “Dan praat je toch over een miljardenmarkt”, aldus Zoll. High tech system supplier KMWE verkent de mogelijkheden omdat het bedrijf kansen ziet, zegt Arno Gramsma van het Brabantse bedrijf.

De nieuwe PemTec 400 Compact die op de EMO voor het eerst wordt getoond.
De nieuwe PemTec 400 Compact die op de EMO voor het eerst wordt getoond.

P-ECM centra in de Benelux
3D printen is niet de enige nieuwe technologie waar de maakindustrie zijn voordeel mee kan doen. Bij het Duits-Franse PemTec voorziet men een groeiende vraag naar de machines voor Precise elektrochemical machining. Dat is vooral een productietechniek voor complexe zeer nauwkeurige delen. Op de EMO toont PemTec naast een grotere ook een kleinere machine die de stap naar deze technologie gemakkelijker maakt. En in 2014 komen er in de Benelux twee applicatiecentra, laat John Snijders van Encoma weten.

Makino: hardmetaal frezen op de iQ300.
Makino: hardmetaal frezen op de iQ300.

Makino: welke deelmarkten doen het goed?
In het digimagazine ook een interview met P. Anders Ingemarsson, president van Makino Europe. De Japanse machinebouwer doet het goed op de Europese markt, die in zijn geheel zwak is. Welke deelmarkten, zoals aerospace, beschouwt de Makino topman kansrijk? Lees het interview en lees hier over hoe Makino hardmetaal efficiënter bewerkt door vonkeroderen en frezen te combineren.

Verder in deze editie nog artikelen over hoe intelligentie producti ook duurzame productie is; virtuele gereedschapontwikkeling en hoe we straks nog sneller en nog nauwkeuriger spanen maken. Lies hier online of download het digimagazine hier voor je tablet of smartphone. En heb je alles gelezen, vergeet dan niet de investeringsvragenlijst in te vullen. Nog voor de EMO maken we de uitslag bekend.

Pin It on Pinterest