FFG Europe

De Ever 7 van Jobs.

De grootverspaning zit duidelijk in de lift, niet alleen in de landen om ons heen, zeker ook in Nederland. De EMO 2013 laat ook in deze sector  interessante ontwikkelingen zien. Zo wordt de beurs in Hannover de eerste waar de Italiaanse machinegroep FFG Europe Grop zich in zijn nieuwe omvang toont.

De FFG Europe Group is een jaar geleden ontstaan door het samengaan van de Italiaanse fabrikanten Jobs, Sachman, Sigma en Rambaudi. De groep heeft een minderheidsaandeelhouder gevonden in de Taiwanese Fair Friend Group, onder andere de eigenaar van merken als Takamaz, Leadwell, Feeler en voor een deel ook OKK. “De samenwerking en de komst van de Taiwanese groep zijn er gekomen omdat de Italiaanse machinebouwindustrie het moeilijk had”, zegt Frank Glas, ceo van TMMT Hightech in Eindhoven, ondermeer agent voor de merken Jobs, Sigma en Rambaudi. Sachman wordt momenteel ook nog door Evolent gedaan. Volgens Glas zetten de Italianen door de samenwerking en de kapitaalinjectie uit Azië momenteel flinke stappen. Zo is de capaciteit verdubbeld met minder mensen, concentreren ze de productie op één locatie en hebben ze onlangs een nieuw servicecentrum geopend dat al helemaal klaar is voor Industrie 4.0, een van de thema’s van de EMO. “Vanuit het servicecentrum kunnen ze de machines wereldwijd online volgen als de klanten een internetverbinding toestaan.” Omdat ze de machines online volgen, kunnen ze bijvoorbeeld sneller reageren op zaken die op termijn tot schade kunnen leiden, onder andere als ze zien dat er veelvuldig chatter optreedt. Storingen kan men veel beter voorspellen en zo vooruit voorkomen.

De nieuw geconfigureerde Thor 2000 van Jobs.
De nieuw geconfigureerde Thor 200 van Jobs.

Composiet frezen
Jobs pakt op de EMO met twee nieuwe machines uit. De Thor 200 is de grootste ‘Fahrständer’ freesmachine (floortype) die de fabrikant tot nog toe heeft gebouwd. De verplaatsingen zijn in X-as 6500 mm, in Y-richting 4000 en in de Z-richting 1500 mm. De verplaatsing gebeurt met maximaal 36 m/min. De machine is met name interessant voor de AeroSpace – industrie. Boeing en Airbus zijn dan ook de eerste klanten waarvan de bestellingen in de orderboeken staan (zo’n 30). De kracht van de machine is de freeskop met 44 kW en 15.000 toeren/min, voldoende voor titaandelen te bewerken. Dankzij een gepatenteerd afzuigsysteem leent de Thor 200 zich ook voor composiet verspaning. De afzuiging is namelijk volledig in de kop geïntegreerd en loopt door de ram.

Zwaar en HSC
De Jobs Ever7, een van de noviteiten op de EMO, is een portaalfrees voor de zwaardere verspaning, die echter eveneens geschikt is voor het hogesnelheidsfrezen. De nauwkeurigheden zijn volgens Frank Glas vergelijkbaar met die van bijvoorbeeld de XS-serie van Parpas. Ook Jobs haalt een hoge thermische stabiliteit. De bijzonderheid is dat er naast de kop voor zwaar verspanen (1200 Nm koppel) koppen beschikbaar zijn voor echt hoge snelheidsfrezen, met toerentallen tot 30.000 toeren / min. Vooral fabrikanten van grote matrijzen voor onder andere de automobielindustrie halen hier hun voordeel uit omdat ze matrijzen uit gehard staal in dezelfde opspanning kunnen voorfrezen en afwerken. Volgens Glas ligt de prijs van deze nieuwe machine beduidend lager dan die van de concurrentie.

Meer informatie

TMMT High Tech

Evolent

FFG Europe Group

 

1 gedachte over “EMO 2013: FFG Europe Group zoekt meer marktaandeel in groot verspaning

Reacties zijn gesloten.

Pin It on Pinterest