DMG Mori Seiki heeft een goed kwartaal achter de rug. In het 3e kwartaal wist het concern – met dank aan de EMO – 6 procent meer te verkopen dan een jaar eerder. Voor het hele jaar denkt DMG Mori Seiki een beter resultaat te boeken dan eerder verwacht. En dat is opvallend: want koepelorganisatie VDW heeft recent de prognoses juist naar beneden bijgesteld.

[quote float=”right”]VDW verlaagt juist de prognoses voor 2013[/quote] De VDW en de grootste Duitse machinebouwer lijken stuivertje te wisselen wat betreft hun visie op de markt. Zes weken geleden, op de EMO in Hannover, verwachtte de VDW nog een stabilisatie van de machinemarkt. Daarvoor zouden de bestellingen in de tweede helft van het jaar wel beter moeten worden dan ze tot nog toe geweest zijn, zei voorzitter Martin Kap toen nog. Nu hebben de koepelorganisatie en het Britse onderzoeksinstituut Oxford Economics, dat de economische modellen heeft ontwikkeld, de prognose drastisch bijgesteld. In plaats van dat de wereldwijde machinemarkt met 2,4 procent groeit, rekent men nu op een krimp met 7,4 procent. Wereldwijd zal er dit jaar slechts 61,6 miljard euro worden uitgegeven aan CNC-machines. De Duitse machinebouwers doen het in dat licht gezien nog niet eens zo slecht. Voor hen daalt het volume aan bestellingen waarschijnlijk met 1,9 procent. Dat de wereldmarkt zo sterk daalt, komt met name doordat de groeimotor China hapert. Hier rekent de VDW op een daling van de machineconsumptie met 12 procent (4,2 miljard euro), waar men eerst nog rekende op een toename van 5,8 procent)

dmg mori seiki
DMG Mori Seiki boekt beter dan verwachte resultaten dankzij de EMO.

EMO: positief  nieuws
Des te opvallender zijn de 3e kwartaal resultaten van DMG Mori Seiki. In de voorbije drie maanden wist het concern voor 546,7 miljoen euro aan nieuwe orders binnen te slepen. Dat is mede te danken aan de 1137 keer dat de salesmedewerkers op de EMO het orderboek tevoorschijn haalden. Op de beurs in Hannover sloot DMG Mori Seiki ter waarde van 276,4 miljoen euro aan orders af. Goed voor 1137 producten. Ook de omzet in Bielefeld is gegroeid: met 3 procent tot 1.480,5 miljoen euro (in de eerste 9 maanden van het jaar). 68 procent van de omzet komt uit de export, een stijging ten opzichte van verleden jaar met 6 procentpunten. Uiteindelijk blijft er onder de streep meer over: na belastingen stijgt de netto winst naar 55,1 miljoen euro (in 2012 over dezelfde periode 49,8 miljoen euro). Het concern rekent nu voor het totale jaar op zowel een omzet als een orderintake van meer dan 2 miljard euro elk. Over het hele jaar rekent men op een resultaat van 90 miljoen euro. Daarmee trekt men de verwachtingen op. Aanvankelijk lag de winstverwachting namelijk op 80 miljoen euro.

dmg mori seiki
Topman Rudiger Kapitza: positief over de rest van het jaar.

Duitsland en buurlanden herstellen
Waaraan zijn de goede resultaten van DMG Mori Seiki te danken? In een interview met Reuters naar aanleiding van de resultaten zegt bestuursvoorzitter Rüdiger Kapitza dat de markt in Duitsland en de buurlanden zich voor DMG Mori Seiki heeft hersteld. Bovendien loopt Azië goed en is de VS zeer, zeer stabiel. Daarnaast plukt men de vruchten van de samenwerking tussen de vroegere Duitse en Japanse machinebouwer. De marges nemen toe.

Toenemende concurrentie en prijsdruk; Japanse concurrentie profiteert in Europa van goedkope Yen

En de details

Voor wie het naadje van de kous wil weten: hier vind je alle cijfers over het 3e kwartaal. Net als verleden jaar zorgen de gereedschapmachines voor 58 procent van de omzet. Van alle orders in het 3e kwartaal heeft 56 procent betrekking op de machines, oftewel 302,7 miljoen euro. Aan R&D heeft DMG Mori Seiki tot nog toe dit jaar 39,6 miljoen euro uitgegeven, iets minder dan de 41,4 miljoen euro vorig jaar. Bijna een op de zeven medewerkers houdt zich met R&D bezig. Europese bedrijven mogen dan wel klagen over de dure euro; DMG Mori Seiki profiteert van de goedkope Japanse Yen. Hierdoor, zo staat in het kwartaalbericht, kunnen de Mori Seiki machines goedkoper aangeboden worden op de Europese markt. En dat legt het concern geen windeieren. Een risico dat DMG Mori Seiki momenteel ziet is de toenemende concurrentie in de markt en de verhoogde druk op de prijzen die hierdoor ontstaat. Door de koersval van de Japanse Yen ontstaan er ook voor andere Japanse machinebouwers concurrentievoordelen in Europa.

 

 

Pin It on Pinterest