3d printen final parts

Het geld in de additive manufacturing markt zit in de productie van final parts, niet in prototyping. Dat zegt Tim Caffrey, een van de consultants bij Wohlers Associates en co-auteur van het jaarlijks Wohlers Report. Hij ziet de final parts productie door 3D printen eerdaags de markt voor prototypes voorbijstreven.

[quote float=”right”]3D printen final parts in tien jaar vertien-voudigd[/quote] De markt voor 3D geprinte onderdelen die in een applicatie worden ingezet als final part, bedraagt thans ruim 28 procent van de totale markt voor 3D printing. Tien jaar geleden was dit aandeel nog slechts 3,9 procent. De komende jaren zal het aandeel verder groeien, want meerdere markten zetten vandaag de dag in op additive manufacturing technologie voor final parts production. De gehele markt had vorig jaar een waarde van 2,2 miljard dollar. De Amerikaanse 3D print expert Terry Wohlers organiseert volgende week tijdens EuroMold weer het traditionele congres, dit keer voor de 15e keer. Sprekers gaan onder meer op zoek naar business kansen voor additive manufacturing.

Welke markten?
Tim Caffrey ziet die markten zowel in de medische industrie als in de lucht- en ruimtevaart. Maar ook de juwelenmarkt is een groeisector. Caffrey verwacht dat de komende jaren de hoeveelheid final parts vervaardigd via 3D printing de hoeveelheid prototypedelen zal passeren. “Het geld ligt in manufacturing, niet in prototyping”, aldus Caffrey, die verwijst naar de verhouding van prototyping en manufacturing: tegenover 1 prototype staan vaak tot wel 1100 final parts. Als je erin slaagt deze via additive manufacturing te maken, zoals GE Avation en Boeing momenteel volop proberen, dan ontstaat er een gigantische markt. GE Avation wil tegen 2015 bijvoorbeeld jaarlijks 40.000 nozzles gaan printen voor straalmotoren.

Motorola en 3D Systems gaan samen een platform ontwikkelen om smartphones te personaliseren door ze 3D te pringen.
Motorola en 3D Systems gaan samen een platform ontwikkelen om smartphones te personaliseren door ze 3D te printen.

Motorola en 3D Systems gaan telefoons printen
Een ander voorbeeld is de telecommarkt. Motorola heeft vorige week een overeenkomst gesloten met 3D Systems. Gezamenlijk gaan de twee bedrijven een high speed platform ontwikkelen voor het 3D printen van onderdelen voor smartphones. Met dit platform moet de consument straks zijn eigen look and feel aan een smartphone kunnen geven. “Het project is opgezet om een platform te creëren waarmee consumenten over de hele wereld hun product kunnen personaliseren. Het product wordt gemaakt door en voor het individu”, aldus Avi Reichental, president en ceo van 3D Systems, dat komende week ook aan EuroMold in Frankfurt meedoet. 3D Systems gaat in het kader van deze overeenkomst de mogelijkheden om meerdere materialen in één werkstuk te printen vergroten. Motorola is tegenwoordig eigendom van Google. Er zit dus de nodige kracht achter deze samenwerking.

FOTO: Deze robotgrijper is ontwikkeld door Eos en Schunk en werd vorig jaar op EuroMold gepresenteerd. Door de onderdelen 3D te printen, realiseert men een gewichtsbesparing die belangrijk is voor toepassingen met zeer snelle bewegingen door de robot.

[box type=”info” border=”full”]Aerospace en medical parts zetten in op additive manufacturing

Als er een sector is die sterk inzet op additive manufacturing van metalen componenten, dan is het de luchtvaartindustrie. Tijdens het 3D Printing Event in Eindhoven schetste Ad Verbeek van DutchAero waarom GE zo sterk inzet op deze technologie. Een andere kansrijke sector is de productie van componenten voor medical equipment. Ook hiervan is er in Nederland een voorbeeld te vinden: Philips Healthcare gaat vanaf begin 2014 een Eos-machine inzetten in de serieproductie. Lees hier waarom deze twee markten kansrijk zijn voor additive manufacturing. [/box]

 

Pin It on Pinterest