3d Microprint

EuroMold is amper voorbij of EOS komt alweer met nieuws. De Duitse machinebouwer gaat samen met 3D-Micromac een nieuw bedrijf oprichten: 3D MicroPrint. Gezamenlijk gaan ze de micro lasersinter technologie verder ontwikkelen en vermarkten. Een eerste machine is al geleverd aan een onderzoeksinstituut.

Bewegende metalen delen printen

De behoefte aan microcomponenten die je op een traditionele wijze niet meer kunt produceren, stijgt enorm, constateert Hans Langer, oprichter en ceo van EOS. Met de gezamenlijk ontwikkelde micro lasersintertechnologie denkt men heel nieuwe toepassingen mogelijk te maken. “Onze MLS-technologie biedt nieuwe dimensies.” Laagdikten zijn dunner dan 5 µm; de focusdiameter van de laserstraal bedraagt 30 µm en de poederdeeltjes meten ook kleiner dan 5 µm. Hiermee kunnen de twee bedrijven zeer kleine componenten additief vervaardigen. Ter vergelijking: de korrelgrootte van de poeders die tot nog toe in lasersmeltmachines worden gebruikt, bedragen al gauw 20 µm en meer. EOS en 3D-MicroMac zetten dus een stap vooruit qua nauwkeurigheid van de producten die ze digitaal gaan vervaardigen.

Miniaturisering

Een andere noviteit van de MLS-technologie is aldus Langer dat men ook bewegende componenten uit metaal kan printen. “De productie van beweegbare onderdelen in één werkstuk is mogelijk met micro lasersinteren.” De twee Duitse ondernemingen werken al sinds 2006 samen aan de ontwikkeling van de technologie. Tino Petsch, bestuursvoorzutter van 3D-MicroMac, ziet de huidige hype rond 3D printen als een perfect moment om deze technologie in de markt te gaan zetten. Hiermee kunnen klanten heel nieuwe wegen in de productie van complexe, hoogwaardige microcomponenten inslaan. De technologie biedt een oplossing om in te spelen op drie belangrijke trends: individualisering, functie-integratie en miniaturisering. Concreet moet je bijvoorbeeld denken aan injectoren voor verbrandingsmotoren, onderdelen voor medische apparaten, stempel- en matrijzenbouw, ruimtevaart en ook de juwelenindustrie.

Chemnitz

3D MicroPrint heeft inmiddels onderkomen gevonden op de Chemnitzer Smart Systems Campus, dichtbij de vestiging van 3D-Micromac dat tot nog toe lasermicrobewerkingssystemen ontwikkelt en aanbiedt. Daarnaast treedt men op als ontwikkelpartner voor klantspecifieke systemen. De eerste machine voor het microlasersinteren van metalen onderdelen staat inmiddels al bij een onderzoeksinstituut.

 

Meer informatie

3D MicroPrint

 

 

1 gedachte over “EOS en 3D-Micromac stappen in micro lasersinteren

Reacties zijn gesloten.

Pin It on Pinterest