Boris Delcam

Hermle liet op EuroMold enkele mooie voorbeelden van 5-assig freeswerk zien. Daaronder Boris, de spin ooit getekend en geprogrammeerd door Delcam. Dit laat heel goed de mogelijkheden van 5-assig frezen zien. De Duitse machinebouwer demonstreerde de freestechnologie op een C32U.

 

5-assige machines zijn tegenwoordig haast standaard. Voor minder dan wat een aangeklede Duitse premium auto kost, koop je al een 5-asser. De verschillen zijn echter groot. Zeker hier kun je nog standaard van middenklasse en van premium onderscheiden, waarbij Hermle duidelijk in de hoogste klasse meespeelt. Om vijf assen heel nauwkeurig simultaan te laten bewegen, zodat je een spin à la Boris kunt frezen, zijn de eisen aan zowel de opbouw van de machine, de besturing als ook de aandrijvingen behoorlijk hoog.

 

Hermle C32U
Hermle demonstreerde op EuroMold de C32U, de nieuwe compacte 5-assige machine.

Aangepast gantry

Hermle past bovendien een aangepaste gantry structuur toe. Deze is gepatenteerd. Op de EMO heeft de machinebouwer nog voordat de beurs open ging met succes een aanklacht ingediend tegen een Duitse handelaar. Die toonde machines van een Chinese machinebouwer, die dit systeem gekopieerd heeft. De wijze waarop Hermle de gantrybouwwijze toepast, zorgt voor een betere ondersteuning van de hoofdas. Voor een hoge productiviteit zorgt de bijzondere manier waarop het gereedschapmagazijn is geïntegreerd. Dit is een ringvormig magazijn dat werkt zoals bij pick-up machines. Wisseltijden (spaan tot spaan) bedragen hierdoor 4,5 seconden. En ondanks de compacte afmetingen, biedt de machine een groot werkbereik (650 bij 650 bij 500 mm) en laat werkstukken tot 1000 kilogram toe. Zo groot en zwaar was Boris overigens niet. Voor de rondtafel laat de fabrikant de keus aan de gebruiker. Er zijn meerdere opties mogelijk, inclusief een met een torquemotor aangedreven C-as. Hermle heeft de nieuwe C 3 U dit jaar voor het eerst getoond tijdens de huisshow in Gosheim.

 

Hermle C32U
Een voorbeeld van een gefreesd gereedschap op een hermle C32U.

Meer informatie

Hermle

Delcam (het verhaal over Boris)

Pin It on Pinterest