CTX beta 800 TC

DMG Mori heeft op de huisshow in Pfronten veel nieuws getoond, waaronder de CTX beta 800 TC, een machine voor wie in het compleetbewerken met draai-freescentra stapt. Deze machine is ook op de Metav te zien, waar verder het nieuwe design en Celos aandacht krijgen.

Compacte spindel vergroot werkbereik frees met 170mm

De nieuwe Gildemeister CTX beta 800 TC is meer dan een kleinere variant van de al bestaande CTX draai-freesmachines. De machinebouwer biedt een aantal noviteiten op het nieuwe model. Kernelementen van de nieuwe CTX 800 TC vormen de B-as met een Y-slag van 200 mm en de nieuwe ultracompacte draai-freesspindel, die niet alleen een 170 mm groter werkbereik heeft maar ook 20 procent meer koppel. Volgens Harry Junger, directeur van Gildemeister draaimachines, combineert de nieuwe machine de flexibiliteit van de klassieke draaimachine met de compleetbewerking van 5-assig simultaan frezen.

6 kanten bewerken

De B-as op de CTX beta 800 TC wordt met een directdrive motor aangedreven, heeft een zwenkbereik van +/- 110 graden en beschikt over een freesspindel (HSK-A63 of Capto C6 opname) met 12.000 rpm (120 Nm en 22 kW). Optioneel is een 20.000 rpm hogesnelheid spindel beschikbaar. De spindel is nieuw ontwikkeld voor deze machine en valt op door de compacte afmetingen: de spindel is 170 mm korter vergeleken met soortgelijke spindels en vergroot daarmee het werkbereik in de machine. Dit is gelukt door de gereedschapspanner volledig in de spindel te integreren. De maximale werkstukdiameter die bewerkt kan worden is dan ook 500 mm (lengte 800 mm). In de optielijst komt je verder zaken tegen als een uitbreiding van de automatische gereedschapwisselaar (80 plaatsen) en een overnamespindel voor compleet 6 kanten bewerken. Standaard levert Gildemeister deze machine met 24 gereedschapsplaatsen. De hoofdspindel van deze machine is een 34 kW versie met 380 Nm (optie: 38 kW met 770 Nm koppel). DMG Mori mikt met deze machine onder andere op de klassieke draaibedrijven, die met deze draaifreesmachine hun neventijden aanzienlijk kunnen reduceren door het gereedschapsmagazijn met 80 posities en het feit dat de werkstukken compleet kunnen afwerken. Volgens Harry Junger maakt de prijs van 219.900 euro voor de basisuitvoering de beslissing gemakkelijk.

Sneller programmeren

De machine, die vanaf mei leverbaar is, wordt geleverd met Sinumerikbesturing (840D sl in combinatie met ShopTurn) en de Celos interface, die DMG Mori op de EMO van 2013 heeft geïntroduceerd en vanaf het 2e kwartaal van 2014 wordt uitgerold. Deze nieuwe interface maakt het gebruik van apps mogelijk. Er komen ook 8 cycli speciaal voor de nieuwe CTX beta 800 TC beschikbaar, waardoor onder andere het programmeren van de machine zo sterk vereenvoudigd wordt dat, aldus DMG Mori, de programmeertijd tot 60 procent verkort wordt. Zonder CADCAM systeem wordt op basis van een aantal parameters die via dialoogbesturing worden ingegeven, het programma gegenereerd. Zo is er ook een speciale cyclus voor bijzondere schroefdraad en een aparte cyclus om de gereedschappen in de ketting zo te sorteren, dat neventijden gereduceerd worden. Junger: “Hiermee wordt de draaifreesmachine een aantrekkelijk alternatief voor de sequentiële bewerking op meerdere machines.”

 

CTX ecoline
Op de Metav toont DMG Mori ook deze CTX ecoline, een basisversie van de CTX-draaimachines.

Metav 2014

DMG Mori toont op de Metav nieuwe alleen de nieuwe draai-freesmachine maar ook nog een aantal andere machines. Daaronder de tweede première van Pfronten, het verticale bewerkingscentrum DMC 1150 V voor werkstukken tot 1500 kilogram. Standaard wordt deze machine geleverd met een motorspindel van 14000 rpm, optioneel is een hogesnelheids spindel leverbaar tot 24.000 rpm of juist krachtigere spindels tot 303 Nm. Ook de nieuwe DMU 80 P duoBlock wordt op de Metav getoond, net als NLX-serie, zowel de NLX2500SY/700, de 3000MC/1250 en de 4000Y/1500. Voor het precisiebewerken toont DMG Mori onder meer de nieuwe HSC 70 linear, die dankzij een nieuw koelconcept onder 5 µm nauwkeurigheid blijft en Ra-waarden van <0,15 µm haalt, en de Ultrasonic 30 Linear. Deze laatste is een 5-assig bewerkingscentrum voor onder andere de optische en medische industrie, waarmee men ruwheden freest van Ra 0,1 mm en beter. Ook wordt in de nieuwe Lasertec 65 Additive Manufacturing getoond. Hoewel dit nog ene prototypemachine is, geeft het wel duidelijk aan welke richting DMG Mori inslaat om mee te spelen in de wereld van additief vervaardigen van producten. Meer over deze machine lees je hier (inclusief een video).

Meer informatie

DMG Mori

 

 

 

 

Pin It on Pinterest