Tijdens de Metav start in Duitsland een nieuw netwerk van machinebouwers, materiaalleveranciers, wetenschappers en producenten van medical devices. Het netwerk krijgt vorm via een Arbeitsgemeinschaft Medizintechnik binnen de VDMA.

Dankzij de vergrijzing in de Westerse landen en de voortschrijdende medische technologie, geldt de medische industrie als een van de groeisectoren voor de komende decennia. Op de Metav (11 – 15 maart in Düsseldorf) vindt dan ook opnieuw Metal meets Medical plaats, een speciaal paviljoen van aanbieders van technologie voor deze sector. Om bedrijven beter te ondersteunen, neemt de VDMA het initiatief om een werkgroep Medizintechnik te starten waarin alle partijen nauw gaan samenwerken. Het is de bedoeling van hieruit de bedrijven te ondersteunen met marktinformatie, nieuws over regelgeving, techniek, normeringen maar ook onderzoek en marketing. Alle partijen, van machinebouwer tot en met de gebruiker hiervan, worden bijeen gebracht in de werkgroep.

mikron
Een medische rasp, gefreesd op een Mikronmachine.

Belangrijke sector

De medische industrie heeft de voorbije jaren aan belang gewonnen voor de machinebouwers. Ongeveer een op de vijf VDMA-leden levert aan deze sector, hetzij machines, hetzij onderdelen het eindproducten voor medische toepasssingen. Binnen de nieuwe werkgroep gaan in totaal 14 disciplines samenwerken. Voorafgaand aan de besloten bijeenkomst op de Metav is er 11 maart ‘s ochtends een openbare zitting in Congres Center Düsseldorf Ost, op het beursterrein. Professor Erwin Keeve schetst dan de zwaartepunten qua onderzoek; Michael Otto van Kuka gaat in op de machinebouw en medische techniek en tot slot gaat een spreker van EOS in op de kansen voor additive manufacturing in deze sector.

3D printen: onmogelijk te verspanen

Dat laatste is eveneens een van de thema’s op het paviljoen Metal meets Medical. Hier tonen meer dan 20 exposanten noviteiten op het vlak van technologie voor de productie van implantaten, chirurgische instrumenten en matrijzenbouw. Ook thema’s als proceszekerheid, miniaturisering en nauwkeurigheid komen aan bod. Een van de uitdagingen in deze sector is, aldus Claus Bieder, senior manager business development bij Siemens, dat machines en processen sneller omgesteld kunnen worden op een ander product. “De markt vraagt flexibele en efficiënte productiesystemen bij een hoge kwaliteitsstandaard en gegarandeerde proceszekerheid.” Er is vooral behoefte aan het snel vertalen van digitale producten naar NC-programma’s en het snel omstellen van bewerkingsmachines. Een andere uitdaging is het efficient bewerken van materialen zoals kobaltchroom, keramiek etc. Voor het eerst op de Metav is er ook aandacht voor additive manufacturing als technologie voor het vervaardigen van medische componenten. Volgens Matthias Luik, hoofd R&D bij gereedschapfabrikant Paul Horn, heeft deze technologie absoluut kansen. “Additive manufacturing maakt componenten mogelijk met functies die we met verspaning onmogelijk kunnen maken.”

 

Metal meets Medical vindt plaats in hal 15. Hieraan doen onder andere mee AgieCharmilles, DMG Mori, Paul Horn, Renishaw, Sandvik, Siemens en een groot aantal onderzoeksinstellingen. Hier vinden dagelijks lezingen plaats.

Pin It on Pinterest