ProPKD

Het Fraunhofer IPT heeft voor gereedschapslijpers ProPKD ontwikkeld, een nieuw lasersysteem voor het bewerken van de snijkanten van PKD-gereedschappen. Een deel van het huidige gereedschapslijpen wordt, als het aan de Akense onderzoekers ligt, vervangen door laserbewerken. De bewerkingstijd wordt met ProPKD gehalveerd. Op GrindTec wordt het systeem voor het eerst getoond.

Het probleem van PKD-gereedschappen is dat ze moeilijk te slijpen zijn. De slijtvastheid, juist de eigenschap waarvoor ze in de verspaning van lichtmetalen en composieten vaak worden ingezet, wreekt zich in de productiefase. Daarom heeft het Fraunhofer IPT een nieuwe laserproces ontwikkeld dat het bewerken van de snijkanten vereenvoudigt. Ze kunnen hier beduidend meer materiaal mee wegnemen dan met traditioneel slijpen.

ProPKD
Het optisch systeem controleert de positionering van de snijgereedschappen voor de laserbewerking.

Hybridemachine
Het gaat om een nieuwe lasermodule die in Aken is ontwikkeld en die gebruik maakt van een relatief goedkope laserbron. Het laserbewerken gebeurt in een speciaal hiervoor ontwikkeld magazijn. Het plaatsen en uitnemen van het gereedschap gebeurt met een robot. Een optisch meetsysteem controleert op het gereedschap goed is gepositioneerd waarna met de laser materiaal wordt weggenomen. Vooraf wordt echter een zekere overmaat ingegeven, want de eindbewerking doet men gewoon met de slijpmachine.

In de helft van de tijd
De complete unit die het Fraunhofer IPT heeft ontwikkeld, is dan ook zo compact dat deze in een gereedschapslijpmachine geïntegreerd kan worden. Bij het slijpen hoeft vervolgens nog slechts enkele micrometers materiaal verwijderd te worden om de gebruikelijke oppervlaktekwaliteit te realiseren. De totale bewerking is beduidend korter dan het gereedschap volledig slijpen: meer dan 50 procent tijdbesparing. Daarnaast wordt flink bespaard op dure diamantslijpschijven. Omdat er met een korte puls laser wordt gewerkt, komt er geen warmte in het snijgereedschap.

Individuele aanpassingen
Een ander voordeel van deze bewerkingstechnologie is dat je eenvoudiger de geometrie van PKD-wisselplaten individueel kunt aanpassen aan de eisen die er aan gesteld worden.

GrindTec, de internationale sllijpbeurs in Augsburg, vindt van 19 – 22 maart plaats. Er nemen zo’n 500 exposanten aan deel.

Meer informatie
Fraunhofer IPT

Pin It on Pinterest