Sirris

De heropening van het verspaningscentrum van Sirris in het Belgische Diepenbeek heeft veel belangstelling getrokken. Meer dan 160 mensen kwamen zichzelf overtuigen hoe de factory of the future in de verspaning eruit ziet. Nieuwe investeringen die werden getoond, zijn onder andere de Fehlmann Picomax 825 Versa, de Baxter-robot en de Ko-ga-ge meetmachine van Mitutoyo.

[quote float=”right”]Investeringen van 1 miljoen euro voor Made Different project[/quote]

De Sirris-vestiging in het Belgisch-Limburgse Diepenbeek, op de Wetenschapscampus, is in het Factory of the Future project de leidende cel voor de hoofdstukken world class production, waar het om precisie gaat, en smart factory, de slimme fabriek die vergaan geautomatiseerd is. Op de nieuwe Zwitserse 5-assige machine van Fehlmann gaat men onder meer onderzoeken hoe verspanende bedrijven de komende tijd kunnen inspelen op de vraag naar alsmaar hogere nauwkeurigheden en toch de productiviteit van de huidige 5-assige machines behouden. De Picomax 825 Versa wordt gezien als een machine van een nieuwe generatie die beide zaken combineert. Een van de eerste testen die men heeft gedaan is het frezen van spiegelende oppervlakken en een turbinecomponent.

 

picomax 825
De Picomax 825 Versa bij Sirris in Diepenbeek. De machine is de speciale uitvoering met matching components

Geluidsanalyse voor procesbeheersing

Daarnaast ontwikkelt men een signatuuranalyse systeem om aan de hand van geluid, gemeten met een standaard microfoon, de verspaningsprocessen te kunnen bewaken. Het concept werkt, dat is aangetoond. Nu wil men het systeem samen met de bedrijven gaan testen in de praktijk en doorontwikkelen zodat het toegepast kan worden in een manloos verspaningsproces. Deze testen worden op een Mazak Integrex gedaan, maar het analysesysteem moet uiteindelijk zo universeel zijn dat je het op elke machine kunt inzetten, ongeacht de besturing.

 

Ko-Ga-Me
De Ko-Ga-Me van Mitutoyo met de Kukarobot.

1 miljoen euro geïnvesteerd

In totaliteit heeft Sirris 1 miljoen euro geïnvesteerd in de vestiging in Diepenbeek, met steun van de Vlaamse overheid. De Fehlmann machine neemt het grootste deel daarvan voor zijn rekening. Daarnaast is er nog een Baxterrobot gekomen en twee meetmachines van Mitutoyo. Hierbij gaat het om een Ko-ga-me, die gekoppeld aan een Kuka-robot onbemand werkstukken controleert, en een Apex S. Deze laatste coördinatenmeetmachine staat in de geklimatiseerde ruimte bij de Zwitserse precisiemachine. Voor het meten van de optische kwaliteit werkt men samen met de universiteit in Brussel. Om de investeringen, gedaan in het kader van het Made Different programma (Factories of the Future) extra onder de aandacht te brengen, was er deze week een officiële heropening. Die trok ruim drie keer zoveel belangstellenden als waar aanvankelijk op gerekend was.

In het digimagazine van april verschijnt een uitgebreider artikel waarin zowel wordt ingegaan op de signatuuranalyse als de Fehlmann Picomax 825.

 

Sirris
Bekijk hier de oppervlaktekwaliteit die Sirris behaalt op de Fehlmann Picomax 825.

Pin It on Pinterest