Meer dan ooit zijn er dit jaar robots te zien op de Techni-Show. Robotbelading van CNC-frees- en draaimachines is niet meer weg te denken. De vooral Nederlandse en Belgische leveranciers kiezen echter elk hun eigen oplossing, ook al lijken ze soms wel op elkaar.

 

Wat de CNC-besturing in de jaren tachtig was voor de verspanende industrie, is robotisering dat nu. Dar zegt Bram de Koning, ceo van Cellro, in een interview in het Jaarboek Verspanen dat op de Techni-Show verschijnt. Hij gebruikt de woorden déjà vu. “Het is niet meer de vraag wel doen of niet doen. Je moet het vandaag doen. Ook in de verspaning van complexe en nauwkeurige delen.” Wie deze stappen niet zet, is straks out of business.

Cellro: Xcelerate

Cellro is dit jaar genomineerd voor de Techni-Show Innovatie Awards en de Made in Holland Award met de Xcellerate, een compacte robotcel die precies een jaar geleden op de markt is gekomen. Op de Techni-Show toont Cellro een wezenlijke aanvulling op: een schroefstation. Dankzij deze uitbreiding kan het stations automatisch, terwijl de machine verspaant, pallets wisselen en voorbereiden. Twee pallets zijn voldoende: een voor in de machine, de tweede om het volgend product dat best afwijkend mag zijn. Bram de Koning: “Het is niet langer de persoon die de output van de machine bepaalt. De operator die enkele machines bedient zorgt dat het proces loopt.”

Bram de Koning (Cellro): flexibel automatiseren noodzakelijk

Hij ziet automatisering nog verder doorbreken, maar wel met flexibele oplossingen zoals de Xcellerate die je van de ene naar de andere machine kunt verplaatsen. Cellro kiest er bewust voor om de Xcelerate als een open systeem aan te bieden. Het nu getoonde schroefstation is slechts een uitbereiding, meerdere zullen volgen. Wat dat betreft kiest het bedrijf voor een modulaire opbouw. De gebruiker kan de basiscel naar eigen goeddunken uitbreiden met verschillende grippers etcetera.

romias
Romias toont deze compacte automatiseringsoplossing.

Romias: compact

Een relatief jonge speler in deze markt is Romias. Op de beurs in Utrecht tonen Martijn Jansen en zijn team de Compact 10, de kleinste uit deze serie: een robotbeladingscel die zowel voor draai- als freesmachines geschikt is. Dat is bij meerdere aanbieders de trend: maak de systemen breed inzetbaar en zorg dat je ze snel kunt wisselen van de ene naar de andere machine. Er zijn twee versies leverbaar: voor 10 en 20 kilo handlinggewicht. Verder is het vloeroppervlak compact: 1 m2 voor de kleinste cel, die wordt geleverd met 2 of 3 laden voor producten tot maximaal 140 mm hoog. Romias bouwt de cellen in een standaard uitvoering, maar past ze desgevraagd aan. Het bedrijf bouwt ook klantspecifieke oplossingen en past de cel eventueel aan.

Halter
De HalterLoadAssistant.

Halter LoadAssistant

Dat kan bij Halter CNC Automation niet. Het nog geen jaar oude bedrijf van onder andere Wouter van Halteren staat op de Techni-Show bij meerdere exposanten, zoals onder andere Evolent Machines. Ook hier vind je twee uitvoeringen: 10 en 20 kilogram. Wouter van Halteren en Fastems, dat de cel mee ontwikkeld heeft en bouwt, laat het bij de twee standaardversies. Opties zijn er niet om de kosten laag te houden. Plug & play. Een ander punt waarmee dit concept zich onderscheidt is dat een draaitafel ervoor zorgt dat je veilig producten kunt uitnemen of ruw materiaal klaar zetten, terwijl aan de andere kant de robot de machine belaadt. Op die manier brengt men de stilstandtijden verder terug. Daarnaast zegt Fastems heel eenvoudig te bedienen software te hebben ontwikkeld en is het wisselen van de ene naar de andere machine slechts een kwestie van de stekker omsteken.

De nieuwe Mill Assist Conveyor van Robojob bij Mazak.
De nieuwe Mill Assist Conveyor van Robojob bij Mazak.

RoboJob: universele grijper

Het Vlaamse RoboJob koos tot voor kort voor een andere benadering. Men maakte duidelijk onderscheid tussen systemen voor freesmachines en draaicentra. Op de Techni-Show zal onder andere de verleden jaar op de EMO gelanceerde Mill-Assist Conveyor worden getoond. Deze belading voor een freesmachine kenmerkt zich door de opdeelbare aanvoerband, waarover zowel ruwe materialen als afgewerkte producten worden getransporteerd. “De Conveyor heeft nóg meer capaciteit dan onze andere standaard-systemen, en bovendien kunnen onderdelen continu worden bijgeplaatst op de aanvoerband, en afgewerkte stukken kunnen worden afgevoerd, zonder dat dit extra programmatie vraagt”, aldus Helmut De Roovere van RoboJob. De indeling van de aan- en afvoerbanden van de Conveyor gebeurt bovendien volledig automatisch op basis van de werkstukafmetingen. Hierdoor wordt de insteltijd tot het absolute minimum terugebracht. RoboJob zet hiermee duidelijk in op bedrijven de toch langere tijd onbemand willen werken en daarvoor bepaalde machines automatiseren. De primeur op de Techni-Show wordt een nieuw grijperconcept waarmee zowel een draai- als freesmachine beladen kan worden. RoboJob zoekt dus de flexibiliteit in de grijper.

MH-Automation: snel omstelbaar

Nog een Belgische speler in deze markt is MH-Automation. Op de Techni-Show laat het bedrijf de robotcel RTS zien. Deze robotcel laat zich, aldus MH-Automation, binnen enkele minuten omstellen op een ander product, terwijl kennis van robotprogrammering niet vereist is. De cel heeft een instelbaar vlak voor het ruwe materiaal, dat zoals bij meerdere aanbieders onder een hoek staat om het materiaal automatisch te positioneren.

 

bmo automation
BMO Automation zoekt het hogerop in de markt met deze nieuwe cel.

BMO Automation: zonder operator

BMO Automation denkt eveneens dat automatisering flexibel moet zijn. Daarom heeft Frank Biemans nu de FX-serie ontwikkeld, die een combinatie belooft van product- en pallethandling. De FX-serie is een systeem waarbij de opspanning van een bepaald product wordt opgepakt en in de machine gezet; maar ook de producten worden in een geautomatiseerde opspanning gezet door middel van de robot. Door dit geheel aan te sturen met intelligente software kunnen enkelstuks en kleine series verschillende producten ad random worden geproduceerd. Twee laadstations completeren het concept, zodat hier handmatig de pallets kunnen worden beladen. BMO Automation zet hiermee duidelijk in op een andere groep verspanende bedrijven, wat ook blijkt uit het tilgewicht van de Yaskawa-robot. De FX-cel is verkrijgbaar in een 50 en een 165 kilogram uitvoering. Omdat de pallets meetellen, ligt het werkstkgewicht op 50 respectievelijk 150 kilo.

fanuc robodrill
Fanuc integreert een compacte robot in de Robodrill.

Fanuc: ultracompact

In veel cellen kom je een Yaskawarobot of een Fanucrobot tegen. Fanuc laat echter ook een eigen oplossing zien op de beurs in Utrecht: een robot geïntegreerd in een boortapcentrum Robodrill. Door de ultracompacte controller kan deze op heel weinig ruimte, in de voet waarop de robot staat, geplaatst worden, zodat je nauwelijks extra ruimte nodig hebt. De bediening van de robot loopt via de besturing van het boortapcentrum en blijft toch een typische robotbediening. De Fanuc-robot laat zich ook bij andere CNC-machines integreren.

RFA: doorrolmagazijn

Er zijn op de Techni-Show nog meer oplossingen te zien. RFA Rijlaarsdam Factory Automation zoekt met name nieuwe mogelijkheden om machines langere tijd onbemand te laten werken. Bijvoorbeeld door een robot en CNC-machine te koppelen aan rollenbanen waarop kratten met het product worden aangevoerd. Of de robot de stukken uit een doorrolmagazijn te laten grijpen. Interessant aan deze optie is dat het magazijn buiten de veilige zone van de robot kan worden gevuld. Een andere manier om stilstandtijden te verminderen. RFA heeft dit recent gerealiseerd in België in combinatie met een Haas ST20 draaimachine.

Mazak Bartac
Een alternatief voor automatisering: de Integrexi 100 Bartac van Mazak.

Mazak Integrexi 100 Bartac

Automatisering hoeft niet per definitief robotisering te betekenen. Een interessant alternatief is de Integrexi 100 Bartac van Mazak, genomineerd voor de Techni-Show Innovatie Award. Deze draai-freesmachine werkt vanaf stafmateriaal en wordt geleverd met een stangenlader. Door de nieuwe freesspindel levert de Mazak machine volwaardige freescapaciteiten. De stafaanvoer zorgt voor een eenvoudige en relatief goedkope handling van het ruwe materiaal. De geïntegreerde handlingunit neemt de producten uit en legt ze weg op een transportband.

De Techni-Show vindt van 11 – 14 maart plaats in de Jaarbeurs Utrecht.

1 gedachte over “Robotbelading verovert de CNC-verspaning

Reacties zijn gesloten.

Pin It on Pinterest