Xcelerate schroefstation

Cellro automatiseert nu echt seriegrootte 1. Op de Techni-Show werd de nieuwste variant van de Xcelerate getoond, met een schroefstation zodat de robot manloos producten op een pallet kan opspannen en uitnemen. Met twee pallets volstaat het om lange tijd onbemand wisselende producten te bewerken.

Seriegrootte 1 automatiseren

Flexibiliteit is het sleutelwoord in automatisering voor het MKB, zo zegt Bram de Koning, ceo van Cellro, in het Jaarboek Verspanen. De behoeften van kleinere en middelgrote bedrijven veranderen voortdurend. Zij hebben dus niks aan een star automatiseringsconcept. Precies daar speelt de Xcelerate met het schroefstation op in. Ook kleine series laten zich hiermee automatiseren, zonder dat je moet investeren in een palletwisselaar, een groot aantal pallets en de machinebedieners ‘s ochtends eerst alle producten die ‘s nachts bewerkt zijn, uit de pallets moeten halen.

Schroefstation

Cellro denkt met twee pallets de productie van kleine series en enkelstuks manloos te laten verlopen. De innovatie zit in een aangepaste versie van het schroefstation dat de Nederlandse onderneming eerder al toepaste in de high end robotcellen. Hierin wordt een schroefstation gebruikt om ook de zesde kant van een product te kunnen bewerken. In de Xcelerate staat een kleinere versie van dit schroefstation. Dat schroeft de klemmen op de pallet los waarna de robotgripper het product uitneemt. Het uitnemen gebeurt overigens pas nadat de pallet met het nieuwe, nog te bewerken materiaal, in de machine is geplaatst, om zo min mogelijk stilstand te krijgen. Nadat de robot het bewerkte product wisselt voor nieuw materiaal, schroeft het schroefstation de klemmen weer vast. In principe kunnen met het schroefstation ook andere assemblagetaken worden uitgevoerd.

Lbo-functies verdwijnen

In feite automatiseert Cellro hiermee seriegrootte 1. Tien verschillende producten kunnen onbemand worden bewerkt. De enige restrictie is wel dat ze qua afmetingen van het uitgangsmateriaal passen in de rasterplaat van de laden van de Xcelerate. In principe zou je zelfs vier verschillende afmetingen onbemand kunnen bewerken door in elke lade een raster met een ander formaat te plaatsen. De kracht van deze nieuwe toevoeging aan de Xcelerate zit eveneens in het feit dat het werk rondom de machine verminderd wordt. De robot spant alle producten op de pallet, niet de machinebediener. Bram de Koning ziet bij het MKB namelijk eerder een stap naar één operator die meerdere machines bedient dan naar volledige 24/7 onbemande productie. “Automatiseer de handling en laat de slimme operator aan de machineprogrammeren, terwijl de robot een andere machine belaadt. Laat de vakman doen waarvoor hij is opgeleid.” Hij denkt dat in de toekomst de operators 4 tot 5 machines gaan bedienen, ondersteund door een robot. Deze procesoperators zijn op mbo-niveau geschoold. Het werk voor lagergeschoolden (lbo-functies) gaan verdwijnen omdat deze taken door de robot worden overgenomen.

cellro xcelerate
Cellro heeft met de Xcelerate de zilveren Techni-Show Innovatie Award gewonnen.

Innovatie Award

Cellro heeft op beurs de zilveren Techni-Show Innovatie Award gewonnen met de Xcelerate, overigens nog zonder dat de uitbreiding met het schroefstation al bekend was.

 

Meer informatie

Cellro Xcelerate

Pin It on Pinterest