Wat hebben we het afgelopen half jaar gepraat toen Nederlands opeens ontdekte dat de Techni-Show en de Metav samenvielen. En welke conclusie moet je nu na afloop trekken? Alle ophef is voor niks geweest. Het zijn twee beurzen die ieder een eigen publiek trekken.

Techni-Show wordt 65 in 2016

Vorige week, in Utrecht, hoorde je het verhaal nog steeds. De Metav wilde bezoekers wegkapen van de Techni-Show. In Düsseldorf hoorde je andere geluiden. Er werd hardop gevraagd hoe het op de Techni-Show was. Want zouden de Nederlanders wel komen? Als je nu de bezoekerscijfers naast elkaar zet, ruim 40.000 op de Techni-Show en ruim 31.000 op de Metav, dan roepen sommigen al de Nederlandse beurs uit tot de grote winnaar. Volgens mij onterecht, zonder daarmee iets af te doen aan het feit dat de Techni-Show een fantastische beurs was, die qua uitstraling niet onder doet voor de Metav. En die een enorm positieve sfeer uitstraalde. En die ook voor de Nederlandse bezoekers veel interessante technologie te bieden had.

Bezoekers komen naar de Techni-Show voor informatie over nieuwe ontwikkelingen, zoals deze Finetech 5-assige machine bij Dormac.
Bezoekers komen naar de Techni-Show voor informatie over nieuwe ontwikkelingen en technologie, zoals deze Finetech 5-assige machine bij Dormac CNC Solutions.

Eigen bezoekersgroepen

Als je het mij vraagt, is er desondanks geen winnaar of verliezer. De Techni-Show is dé Nederlandse metaalbeurs; de Metav die voor Nordrhein Westfalen. Natuurlijk, voorgaande jaren was er een aardige groep Nederlandse bezoekers te vinden in het beurscomplex langs de Rijn in Düsseldorf. Maar afgezet tegen de 40.000 bezoekers bij de Techni-Show, bleef het een kleine groep. De Nederlandse metaalbewerker gaat simpelweg naar Utrecht, want tien tegen één komt hij toch bij de Nederlandse importeur terecht als hij gaat investeren. Niet voor niets blijkt uit de bezoekersenquête van VNU Exhibitions dat de mensen vooral de Techni-Show bezoeken om naast op de hoogte te blijven van branche-ontwikkelingen en nieuwe technologie, contacten met relaties te onderhouden.

EMO en AMB

De echte pijn voor de Metav zit in het feit dat sommigen blijkbaar nog het beeld hebben van de Metav in de jaren negentig. Toen was het een van de belangrijkste metaalbeurzen in Duitsland en dus in Europa. In het huidige decennium ziet de wereld er anders uit. De Duitse machinebouwers zijn erin geslaagd om Parijs als EMO-podium weg te vagen. Dat betekent dus twee keer een EMO in Hannover na elkaar. En in Baden-Württemberg hebben de machinebouwers en de autofabrikanten met succes geijverd voor een nieuw beurscomplex tussen luchthaven en A8 in. Sindsdien is de AMB (16-20 september van dit jaar in Stuttgart) gegroeid als kool en de Metav voorbij gestreefd. Voor de Duitse fabrikanten een perfecte timing, een jaar na de EMO. Niet voor niets heeft de VDW deze beurs enkele jaren geleden omarmd. Dit betekent dus dat de Duitse machinebouwers vier jaar lang het ene jaar de EMO als platform hebben, het andere jaar de AMB. Daar past geen derde grote beurs meer tussenin. Althans geen beurs met de uitstraling van eind jaren negentig. Misschien dat de Metav 2016 interessanter wordt omdat in 2015 de EMO in Milaan plaatsvindt?

 

WFL MillTurn
WFL toonde op de Metav de M80-G MillTurn

Regionale beurs

De Metav was vorige week best interessant om te bezoeken. Sommige fabrikanten hadden er zelfs een primeur. Dat doet niets af aan het gegeven dat de Metav een beurs is geworden voor Nordrhein Westfalen. En daar is niks mis mee. Want als Nederland met 17 miljoen inwoners een eigen Techni-Show mag hebben, dan heeft de veel grotere maakindustrie in de deelstaat NRW met 16 miljoen inwoners zeker recht op een Metav. Zo moet je beide beurzen zien. De Techni-Show voor Nederland, de Metav voor NRW. Er bestaan nog steeds grenzen in Europa. Dat de beurzen een handvol buitenlandse bezoekers, trekken is meegenomen, maar primair blijven het beurzen voor hun eigen thuispubliek.

65-jarige Techni-Show

Metav-201603-15-2014Dus als de FPT-Vimag nu nog snel de datum bekend maakt waarop de Techni-Show 2016 doorgaat (want de Metav vindt plaats van 23 – 27 februari 2016), kan iedereen vanaf nu daar alle energie in steken om die editie – het 65-jarig bestaan van de Techni-Show – tot een nog groter succes te maken. En voorkomen we dat we weer eerst maandenlang zwartepieten wie nu wie de loef wil afsteken.

Franc Coenen

Pin It on Pinterest